Upploppet

Befinner mig liksom Eliassen efter Eldris i Vasan på upploppet av mina studer! Men resan slutar inte där…

Skriver för närvarande mitt examensarbete inom Geoekologi. Det handlar om hur mänskliga utsläpp av mediciner påverkar våra ekosystem i norr. Jag har främst tittat på hur antidepressiv medicin påverkar abborrar. Jag har med andra ord drogat naturen för att se hur den svarar. Den korta versionen är att naturen blir glad:

20140910_095908_Android
Glad natur! (och forskarassistent)

Detta är dock inte alls positivit, eftersom en glad abborre blir benägen att inte bry sig speciellt mycket om det som är farligt (gäddor), vilket tenderar att resultera i en något förkortad livssituation. Detta kan i förlängningen få stora konsekvenser i hela ekosystem!

Hur har jag tagit reda på detta då? Jo! Genom att sändarmärka gäddor och abborrar och sedan spåra dem genom akustiskt telemetri (avancerat, jajjamen!) kan jag titta på hur drogade abborrars rörelsemönster skiljer sig från icke-drogade. Sedan kan man titta på hela härligheten i en liten film. Dump från filmen nedan:

toskexample
Blå=Gädda, Röd=Drogad abborre, Gul=Icke-drogad abborre

Detta är vad mitt senaste år på programmet handlat om. Sitter nu och skriver febrilt då detta ska vara inlämnat om en vecka! Eliassen som sagt…

Sedan får vi se vad framtiden bär på. Att påstå att möjligheterna är obegränsade är ingen överdrift, det handlar bara om vad man vill göra. Forskare, naturvårdare, konsult eller inventerare är bara exempel på vad som står på menyn, allt handlar om vad man själv tycker är kul!

Kanske ska vara lite ledig först dock. Det var ett tag sen sist nu. Här kommer en bild på vad man som Bio/Geo-student kan syssla med på fritiden:

DSC_0039 2
Oj nej det där var visst föreläsningssalen för några veckor sen! My bad.

Det är awesome att läsa, gör det bara!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *