Inne och ute

Vet inte hur vädret har varit hos dig senaste veckornan, men i Umeå har solen frekvent kikat fram bakom molnen. Från exjobbsrummet blickar man avundsjukt ut genom fönstret och konstaterar att man hellre hade varit ute dagar som dessa. Men arbeta bör man annars…

För egen del så börjar analyserna av allt mitt insamlade data vara klara. Många intressanta resultat blir det i denna, för att citera min handledare, “episka studie”. Vad har jag gjort då i över ett halvår? Till att börja med så har jag underökt nedbrytning av diverse trädslag i små skogsbäckar runt om i västerbottens inland. Varför är det då intressant? Jo, vi människor förändrar drastiskt vårt landskap och förändrar förutsättningarna för ekosystem på land och i vatten och i mitt arbete försöker jag ta reda på hur förändringar i miljön påverkar nebrytingprocessen av växtmaterial i vatten.

Så i höstas samlade jag in löv och barr och stoppa ner dem i påsar som jag sedan förankrade i vattendragen. Efter tre månaders exponering togs dom upp och massaförlusten beräknades. Nu sitter jag alltså och analyserar data och försöker ta reda på vilka miljöfaktorer som styr nedbrytningen.

Inne på veckan men ute på helgen.

Föregående helg deltog jag i den årliga kungsörnsinventeringen som projektet Kungsörn Sverige annordnar. Målet med inventeringen är att undersöka kända och okända territorier och häckningsplatser och observera om det finns kungsörnar i dessa.

Fågel i sikte!

Fågel i sikte!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *