Arktisk Geoekologi och Abisko

Nu har kursen Arktisk Geoekologi i Abisko dragit igång! Jag är med som doktorand på kursen och handleder en grupp i deras projektarbete.

Det här är en avancerad kurs på 15 hp (tio veckor) som både kandidat- och masterstudenter kan läsa. Kursen handlar om biogeokemiska processer i vatten, mark och myr – allting kopplat till klimatförändringar. Vad händer med kolbalansen när permafrosten sakta smälter? Sådana frågor diskuteras på deras seminarium. Studenterna bor tillsammans på forskningsstationen och deltar i vår vardag här i Abisko.

Min projektgrupp ska provta bäckar och analysera näringsämnen och organiskt kol. Utöver det tar de prover för inorganiskt kol, konduktivitet och katjoner – åt sina klasskamrater. Allt detta skriver de sedan ihop i en rapport utifrån en mall för en vetenskaplig artikel. Vi hoppas kunna ge studenterna en bild av hur ett mindre forskningsprojekt kan se ut.

Igår var jag med min grupp ute i fält och i lab, äntligen är vi igång:)
20150412_120059 20150413_100600 20150413_125841 20150413_164333

Givetvis lockar även norrskenet, midnattssolen, skidpistarna och Norge. Allt inom räckhåll för studenterna!

Själv försöker jag febrilt arbeta på med mitt vid sidan av kursen. Det är självplågeri att skriva artikel istället för att åka skidor när solen skiner. Önskar mig lite mer snöstorm.

Hejs!