Introduktion

Hej på er! Jag heter Adrian Andersson Nyberg och jag kommer skriva en hel del på bloggen från och med nu och fram till i höst. Jag kommer skriva om min utbildning, både vad jag gjort nu och vad jag har gjort förut. Lyckligtvis har jag ofta varit flitig med kameran så jag kan backa upp mina texter med bildbevis. Men denna text tänkte jag främst fokusera på att presentera mig själv så ni får en liten känsla om vem det är som sitter bakom tangenterna.

Jag heter alltså Adrian men är väl mest känd som Adde. Jag är ursprungligen från Skellefteå och gick gymnasiet på Naturbruks i Burträsk. Där lärde jag mig att köra skotare och skördare, samt att vi har dubbelt så mycket skog idag som vi hade för 100 år sedan. Då köpte jag det påståendet med hull och hår. Idag skulle jag antagligen frågat vederbörande hur denne definierar skog.

Efter att ha flyttat ner till Varberg var jag efter några år lite less på livet jag levde. Är livet inte mer spännande än så här? I omgivningens ögon gick det bra för mig. Jag hade köpt en bostadsrätt i Varberg som 21-åring, fått fast anställning först inom ett lokalt styckeri och sedan som glasare på ett fönstersnickeri. Sommaren 2009 spenderades i ”hemma” i Norrland, och det var då jag började inse att jag valt fel bana i livet. Hur fantastiskt Varberg än var (är) så saknade jag mening i mitt liv. Måndag-Fredag, 07-16 och fasta vardagsrutiner var helt enkelt inte för mig. Idag är jag dock betydligt mer fäst vid vardagsrutiner, men det var en process att ta sig dit.

Jag brukar säga att mitt livs nästa beslut var att flytta till Varberg, men mitt livs bästa beslut var att flytta ifrån Varberg. För att göra en lång historia kort så sålde jag min lägenhet och sade upp mig från mitt arbete under hösten 2009. På vinst och förlust flyttade jag till Umeå där jag spenderade mina dagar med att vara arbetsfri samt hade vaga drömmar om att spela in den skiva jag hade klar i mitt huvud sedan några år tillbaka. På omvägar hamnade jag på Umeå Universitets naturvetenskapliga basår. Där hade jag en mycket minnesvärd föreläsning med Bent Christensen, programansvarig för kandidatprogrammet för biologi och geovetenskap. Då jag sedan tiden i Varberg hade börjat intressera mig för dagfjärilar så bokade jag ett möte med Bent. Det mötet förändrade mitt liv ganska ordentligt då det plötsligt stod klart för mig att det var biologi jag skulle studera! Följande höst, 2011, började jag kandidatprogrammet i biologi- och geovetenskap och har aldrig tittat tillbaka efter det.

Nu snabbspolar vi framåt i tiden fem och ett halvt år. Jag gör idag examensarbete för masterexamen inom geoekologi. Mitt examensarbete är på 60 hp, dvs ett års studier, och min deadline är för stunden ca 27 oktober 2017. Dock har jag fått en ganska awesome projektanställning from september, så jag jobbar på att skjuta fram min deadline några månader. Men mer om det senare.

Så kan livet bli ibland. Jag började med att ta en kandidatexamen som biolog, men på vägen hände något och jag bytte inriktning mot geovetenskap. Anledningen till det är enkel; för mina intressen så krävs det att jag förstår geologin bakom för att till fullo förstå biologin. Man kan se det såhär: Jag gillar fjärilar. Fjärilar gillar blommor, och har ofta en eller två blommor de gillar särskilt mycket. Blommor växer i jorden. Vad är det som avgör om en viss blomma (och kanske därav också en viss fjäril) finns där den finns? Är det en slump? Nej, det är där geologin kommer in. Samt mänsklig påverkan. Så en fjärils vara eller icke vara på en plats beror på en massa faktorer, och det kan vara väldigt häftigt att undersöka exakt vad som krävs för att en viss fjäril ska finnas på en viss plats. Jag kommer ge en del exempel på sådant i kommande inlägg.

I övrigt är jag en friluftsknarkande skogsmulle med passion för flugfiske, kokkaffe och skidturer med mina tegsnäsare i något av Västerbottens fantastiska naturreservat. Jag skriker av glädje när jag ser en klöverhumla flyga förbi eller när jag står ensam på en fjälltopp. Jag längtar efter att spendera nätter i tält när det spöregnar ute, och jag kan ligga i timtal och lyssna till rinnande vatten. Jag älskar kroppsviktsträning och jag grät när Leonard Cohen dog. Nu tror jag ni vet ungefär vad ni behöver veta om mig.

Jag ser fram emot att blogga för er, så häng med mig i min mer än femåriga tillbakablick på mina studier inom biologi och geovetenskap kombinerat med vad jag gör nuförtiden.

Rocka och regera

Adde

1 svara

Trackbacks & Pingbacks