Gästbloggare Oskar Lövbom: ’Vilse i Lycksele’

VILSE I LYCKSELE

Hej, mitt namn är Oskar!

Jag är en före detta General, fiskare, en kille som går andra året på Biologi- och Geovetenskapsprogrammet och tydligen numera även bloggare! Min tanke med detta inlägg är att ge er en till inblick i programmet och kursen som jag läser just nu samt att ge er lite av min syn av vad att läsa biologi och geovetenskap innebär! Att det inte alltid handlar om arbete med djur, sten eller dylikt utan även med människor. Samt så ni inte bara behöver lita på Adrians ord, även om de är väldigt visa!

Kursen som jag läser just nu heter Miljö och samhälle och vi läser den tillsammans med bl.a. kostvetare, en filosof och diverse frikursare. Kursen har behandlat mycket om hur Sveriges förvaltning styrs, hur olika miljömyndigheter bedriver sitt arbete, vad en översiktsplan samt en detaljplan är men också om hur utsläppshandeln fungerar. Just nu håller vi på med ett projekt där vi under två dagar har vi fått i uppgift att intervjua olika verksamheter i Lycksele kommun. Min grupp ska skriva om skogsbruk medan andra grupper ska kolla på bl.a. natur- och kulturvård, fiskevård men också livsmedelsupphandlingar.

Denna resa tog sin start vid universitetet en torsdag morgon kl. 07.00. Vädret var ett helvete, snöblandat regn och som alltid motvind, men till skillnad från vädret var stämningen god. Alla prata glatt och skämtade om vädret, resan och att bussen var sen. När bussen kom var det bara att hoppa på och inom två timmar skulle vi nå metropolen Lycksele!

Väl framme möttes vi av öppna armar av anställda vid Lycksele kommun. De bjöd oss på kaffe och fika och hade en kortare föreläsning om vad kommunen arbetar med, samt hur viktigt det är med kontakter. Detta demonstrerade de genom att prata om deras samarbete med andra kommuner, diverse företag men även länder som Kina och Ryssland.

När fikat var intaget och introduktionen var klar så skulle det stora äventyret börja. Nu skulle vi ut och intervjua olika verksamheter inom de olika ämnena som vi valt, och som sagt hade undertecknad valt skogsbruket. Dagens första möte var med en tjänstekvinna vid kommunen där diskussionen främst tog upp arbetet kring kommunens skötsel av sina tätortsnära skogar och hur de ser på ett hållbart skogsbruk i stort. Under mötet fick vi veta att de lämnar mycket av arbetet med skogarna i kommunen till de olika skogsbolagen och den statliga myndigheten skogsstyrelsen, vilket var lite av en förvåning då vi hoppats på att kommunen skulle ha ett större inflytande kring denna verksamhet. Detta innebar att vi nu var tvungen att få mer information från resten av våra intervjuer. Som tur var skulle dagens andra intervju vara med just skogsstyrelsen. Denna intervju var av en rätt neutral sådan men ack så intressant. Diskussionen rörde mest hur ett hållbart skogsbruk skulle se ut men även med lite fokus kring olika styrmedel och skogsvårdslagen.

Efter två rätt givande intervjuer letade vi reda på Ansia camping som vi skulle spendera natten på. Lagom tills mörkret lagt sig över stan möttes samtliga grupper upp för att gemensamt promenera över den frusna Umeälven för att därefter äta en gemensam middag på en central restaurang. Likt tidigare var stämningen god bland samtliga studenter och med mätta magar förlades kvällens häng i våra stugor med prat om allt från dagens händelser, tidigare kurser till den kittlande appen ”Tinder”.

Dagen därpå hade min grupp möte med Lyckseles naturskyddsförening och SCA-skog, vilket man kan kalla två sidor av samma mynt. Som tidigare handlade intervjuerna mycket om ett hållbart skogsbruk där en eldsjäl inom naturskyddsföreningen förgyllde dagen lite extra.
På vägen hem besökte vi Granö Beckasin och fick veta hur de arbetade med ekoturism och hur de såg på turism i stort. Nu sitter jag hemma i soffan, helt slut efter två rätt hektiska fast väldigt trevliga och givande dagar och dricker lite läsk och har bestämt mig för att ta helg.
Till veckan ska vi sammanställa intervjuerna som i slutändan ska bli en rapport om skogsbruket i Lycksele, vilket ska bli mycket intressant. Trevlig helg!