Gränslandet

Som jag skrev om igår så blev det en dagstur på Bäcksjön med turskidorna och vänner. Sånt man ska göra på sin fritid när det är vackert väder och fantastiskt före ute.

Idag var det tillbaka till verkligheten med lite arbete. Vilket idag återigen innebar en dag på turskidorna, i fantastiskt före. Skillnaden? Idag hade jag lön 😀 Skämt åsido, visst var det arbete idag. Lite mer än hundratalet ispunkter som ska hittas igen och mätas in. Dagar med blia och nätter med minusgrader gör att de ligger ganska långt begravna under isen. Vetenskapen har uträttat fantastiska saker, men i vissa kritiska lägen är det fortfarande ’back to basics’ som fungerar. Jag gick bananas med en kofot över isen likt Muhammed Ali i sjätte ronden mot Sonny Liston. Som längst fick jag banka is i 20 minuter innan jag lyckades lokalisera den aktuella punkten.

Så vad är då syftet? Vi håller på och utvecklar en metod för att motverka erosionsskador i reglerade älvar. Isrörelserna i reglerade älvar skiljer sig mycket från de i oreglerade älvar, och det kan medföra stora erosionsproblem kring strandbankarna. Så nu har vi dels vidtagit åtgärder för att motverka det, dels studerar vi nu om dessa åtgärder faktiskt fungerar. Så i grunden är det geomorfologi vi pysslar med, men med ett ekologiskt syfte. Tvärvetenskap at its finest.

Fältarbete är verkligen helt fantastiskt, särskilt när det utförs med hjälp av turskidor och i strålande solsken. Det är dessa dagar man längtar till när man sitter på kontoret och gör alla måste-grejer. Som jag sagt tidigare, du kommer aldrig ifrån kontoret helt och hållet, men på Bio/Geo-programmet har du goda möjligheter att minimera kontorsdagarna.

 


Folk på besök för att inspektera vad vi gör                                                                                                         Ryktet säger att denna leksak kostar
ungefär en månadslön

Livet blev lite enklare när              Lunchpaus på isen.
vi fick tag i en isborr.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *