Om fjällrävar med Malin Larm

Jag har en gammal klasskompis som började BioGeo med mig 2011. Medan jag inte kommit längre än till mitt masterexjobb har Malin blivit doktorand med uppgift att forska på hur turismen i fjällen påverkar fjällrävarna. Ack avundsjuka…

Nå, här kommer en liten kort intervju med Malin!

Först och främst; vem är du och vad gör du nu?

Malin Larm, från Jämtland men bor nu i Stockholm. Är sedan ett drygt halvår doktorand inom Svenska fjällrävsprojektet vid Stockholms universitet. Mitt projekt handlar om hur den mänskliga störningen i fjällen, främst i form av turism, påverkar fjällrävarna.

Varför valde du att börja studera i Umeå?

Jag tilltalades av att Umeå som stad låg bra till och verkade trevlig och av kombinationen biologi och geovetenskap.

Vad tyckte du om första året? Någon särskild kurs och/eller moment som var särskilt awesome?

Jag tyckte att det gav en bra bas och introduktion till både bio- och geospåret och jag tyckte helt klart att geovetenskapen verkade roligare än jag föreställt mig och hade gärna fortsatt med båda!

Jag blev också väldigt positivt överraskad av studentlivet och den fina kontakten mellan årskurserna som fanns på programmet!

Någon lärare du fastnat särskilt för?

Jag tyckte att Ulla Carlsson-Graner var väldigt bra, dels som lärare, men även väldigt engagerad och hjälpsam i projektkurser och i funderingar jag hade kring studierna.

Berätta om dina sommarjobb!

Under mina två första somrar på programmet jobbade jag på Länsstyrelsen i Jämtland med främst spångning och underhåll av leder i fjällen, men även lite andra småuppgifter som smågnagarinventering, slåtter av bevarade betesmarker, markering av naturreservat, osv. Under den andra sommaren deltog jag även som volontär i den årliga fjällrävsinventeringen som fjällrävsprojektet genomför i Jämtlandsfjällen, Borgafjäll, Vindelfjällen och från i år även i Norrbotten. Fjällrävsinventeringen ledde mig till ett kandidatexjobb inom projektet och sedan vidare till STF Helags fjällstation där jag efter avklarad kandidat började jobba som bl.a. fjällrävsguide.

Berätta om ditt masterexjobb!

Mitt doktorandprojekt är i stort sett en förlängning på mitt masterexjobb. Där kollade jag på aktivitetsförändringar hos fjällrävar på några lyor med olika störningsgrad och fann att de är lika mycket aktiva, men att hög störning gör att de förskjuter aktiviteten till andra tider på dygnet. Men också att de trots de förändringarna inte lämnade lyan och att det inte påverkade reproduktion eller överlevnad. Aktiviteten studerade jag genom kameror på lyorna, där jag även fick bilder på bl.a. örn och järv! Det är också ett framtida projekt att studera hur fjällrävens konkurrenter och predatorer påverkas av mänsklig störning och indirekt då även fjällräven.

Hur ser framtidsplanerna ut?

Än så länge har jag lång tid kvar på doktorandtjänsten (tack och lov) och sen vet jag inte ännu hur jag vill fortsätta. Så småningom är jag nog iaf inställd på flytta tillbaka till Jämtland!

Något tips till de som börjar studera här i höst?

Det skulle nog vara att bygga på de teoretiska studierna med så mycket praktiska grejer och kunskaper som möjligt. T.ex. genom sommarjobb, projektkurser, praktik, exjobb osv. Utbildningen är liksom en bra och nödvändig grund att ha, men det är de praktiska erfarenheterna och kontakterna som kommer med det som ger en jobb sen!

Tack för det Malin! Beundra nu dessa bilder litegrann. Blir ni taggade på att själva mysa med fjällrävar så kan ni anmäla er som volontär till sommaren. Ni har till sista mars på er att söka! För Malin mynnade samma volontär-tjänst ut i en doktorand-tjänst inom ämnet… 🙂
Ni kan ansöka på http://www.zoologi.su.se/research/alopex/faltarbete.php