Livet i fält – Räven

Förra veckan spenderades i de avlägsna delarna av Storumans kommun där jag tog sedimentprover för mitt masterexjobb. Jag och min kompanjon Åsa kämpade oss fram på skidor i tungt före och dragandes på varsin pulka. Första dagen var fantastisk med strålande sol och ingen vind och bra flyt vid provtagningen. Andra dagen var pest och pina med minusgrader och rena stormbyar som gjorde skidåkningen ännu svårare och som dessutom gjorde att utrustningen frös mellan varje provtagning. Nä livet i fält är inte bara glassiga dagar i solen, ibland har man såna här dagar också. Men det är bara att bita ihop och göra jobbet. Sista dagen i fält bjöd återigen på fantastiskt väder, samt ett annorlunda besök. Just som jag dragit upp sedimentprovtagaren och monterat den så uppmärksammar Åsa mig på räven som rör sig på isen. Den kommer emot oss och med hjälp av lite godsaker lyckas vi lura den närmare. Och närmare. Och ännu närmare. Som närmast var den en meter ifrån oss. Jag försökte förgäves få den att äta ur min hand, men det gick inte den. Otroligt häftigt att få se detta vackra djur på så nära håll ändå!

Sedimentprovtagningen gick bra också

Det är ganska häftigt att tänka på hur studier kan förändra en. Under mina första år på Bio/Geo var jag helt ointresserad av sediment. Nu är jag enormt fascinerad. Som jag tidigare skrivit så exponeras man för så många olika aspekter av naturen att man inte kan undgå att hitta nya saker att brinna för. Tur därför att det finns sådan enorm kompetens på institutionen att man faktiskt kan fördjupa sig i det man vill.

Livet i fält har de senaste veckorna bjudit på närgångna observationer av bla kungsörn och nu räv. Åker ut igen nästa vecka. Hoppas på järv då 😀