Polarguide – Intervju med David Berg

Jag har en gammal kompis som började studera här redan 2008, och som var klar med sin utbildning 2012. Vi har fortfarande kontakt och han brukar komma förbi någon gång varje år. Det är alltid lika roligt att utbyta gamla krigshistorier från tiden här i Umeå, men framförallt är det fascinerande att lyssna på historier från hans liv som guide i polartrakterna. David såg inte Bio/Geo-utbildningen som ett steg på vägen mot akademins värld eller mot ett fast jobb som naturvetare, utan han använde utbildningen som språngbräda för att ta sig ut i världen på äventyr.

Först och främst; vem är du och vad gör du nu?

Mitt Namn är David Berg och jag jobbar som guide i polarområdena. Det innebär att jag spenderar mestadels av min tid på olika expeditionsfartyg nere i Antarktis eller uppe i Arktis, så som på Svalbard eller Grönland. Mitt jobb är att vara expeditionsledare och som sådan planerar jag och tar ansvar för hela expeditionen. Förutom själva guidningen ser jag också till att hålla utrustningen i bra skick samt att gästerna är nöjda och glada.

Varför valde du att börja studera i Umeå?

Jag ville studera geovetenskap och glaciologi men samtidigt ha ett bra studentliv, vilket Umeå erbjuder. Anledningen till att jag ville bli geovetare var att jag alltid har varit mycket intresserad av polarhistoria, och nästan alla berömda polarfarare, tex svenskar som Erik Stensiö och Erik Jarvik var antingen biologer eller geologer. Jag lockades även av möjligheten att ta dubbla examen på fyra år. Jag började med att ta en kandidatexamen i geovetenskap, och sedan kompletterade jag med en högskoleexamen som naturguide.

Jag gjorde först ett naturvetenskapligt basår och påbörjade sedan mina studier på BioGeo-programmet 2008. Det var första året just den utbildningen fanns, så min klass blev lite av en pilotklass. Med facit i hand verkar det ha gått bra för de flesta av oss då mina gamla vänner från den tiden idag antingen är doktorander eller har fasta anställningar.

Vad tyckte du om första året? Någon särskild kurs och/eller moment som var särskilt awesome?

Jag trivdes hur bra som helst och tyckte verkligen att det var roligt att studera igen.  Första året har många utmaningar då ens perspektiv vidgas så mycket, men är otroligt lärorikt och stimulerande. Den kursen jag gillade bäst första året var ’Klimatförändringar’ där man på en grundläggande nivå diskuterar de faktorer som påverkar arters utbredning, hur de påverkar ekosystemen, bevarande av artrikedom samt får en insyn i de processer som styr koldioxidupptag och biomassaproduktion.

Någon lärare du fastnat särskilt för?

Det finns många fantastiska lärare på institutionen för Ekologi, Miljö- och Geovetenskap  men det är speciellt två stycken som varit viktiga för mig. Nummer ett är min mentor och förebild Rolf Zale som med sin kunskap och positiva inställning inspirerade mig mycket. Hans Ivarsson är också en mycket bra lärare med otrolig kunskap och vilja att hjälpa sina elever.

Berätta om dina sommarjobb!

Jag har inte haft sommarjobb riktigt relaterade till utbildningen, men har arbetat som guide samt spenderat en del tid i Arktis med bl.a fältarbete för exjobbet.

Berätta om dina exjobb!

Mitt exjobb för min kandidatexamen var väldigt intressant. Jag fick möjligheten att åka till Grönland och studera geomorfologin i ett område utanför Kangerlussuaq på västra Grönland.  Det var jag och en kille till (William Lidberg, idag doktorand på SLU) som spenderade nästan en månad i tält medan vi vandrade runt och undersökte hur inlandisen påverkat landskapet.

Mitt exjobb som naturguide gjordes på Svalbard där jag jobbade som Hundspannförare samtidigt som mina gäster fick svara på ett frågeformulär om anledningen till att det besökte ett sånt område och vad de hade fått ut av sitt besök. Ur frågorna kunde vi sedan dra slutsatser som bidrog till att främja och utveckla turismen i området ytterligare.

Hur ser framtidsplanerna ut?

Just nu är planen att fortsätta med det jag gör men kanske försöka vara på hemmaplan lite mer. Jag vill kunna göra expeditioner, men också ha ett normalt liv hemma. Det går tyvärr sällan hand i hand.

Något tips till de som börjar studera här i höst?

Gör det! Och ha roligt samtidigt som ni studerar! Student-tiden är den bästa tiden i era liv!

Tack för det David! David brukar förövrigt hålla föreläsning för Bio/Geo-programmets studenter vid något tillfälle varje år. Har du själv tankar på att komma ut i polartrakterna som guide kan detta rekommenderas varmt. Och glöm inte att du som programstudent på Bio/Geo har förtur till platserna på kursen ’Arktiska miljöer’ som går vartannat år och där man som en del av kursen reser till Grönland!