En förstaårsstudent dyker upp

Tjo, alla ni som läser det här! Som ni kanske märkt har BioGeo-bloggen gått och blivit aktiv igen efter att ha varit i en längre tids dvala. Som nybliven programstudent tänkte jag att det kunde vara roligt att få vara med och berätta lite om utbildningen för er som eventuellt är nyfikna på att ansöka till det i framtiden. Det är faktiskt så att just den här bloggen var något som hjälpte mig i mitt beslut att göra en total omvändning i mina framtidsplaner.

Så vem är jag då? Jag heter Patrik, är snart 24 år, och kommer ursprungligen ifrån lilla Härnösand i Västernorrland. Under min uppväxt i staden bakom flötet gick jag på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning ekonomi och genomgick en ganska stor personlig utveckling när det kommer till studier. Det var under den här tiden särskilt mina språkliga kunskaper tog fart vilket var tack vare två helt fantastiska svensklärare som jag än idag minns väl. Problemet är väl det att jag samtidigt lärde mig att det kan vara väldigt roligt att skriva och med det i åtanke finns det en viss risk att mina blogginlägg här framöver kommer bli längre än vad de borde, men jag ska göra mitt bästa!

Efter tre år och ett helt okej högskoleprov så stod jag dock där år 2012 med mitt gymnasieexamensbevis utan någon som helst aning om vad jag ville syssla med i framtiden. En anledning till att jag valde just samhällsvetenskap framför teknik eller natur var för att jag ville ha en så bred grund som möjligt, men trots detta hade jag alltså tre år senare fortfarande noll koll. Då jag inte ännu ville ge mig iväg för vidare studier i en ny stad – för universitet var något jag var säker på att jag ville ge mig in på – testade jag att läsa lite blandade kurser på distans direkt efter gymnasiet. Jag valde främst teknikrelaterade kurser då det var smått intressant och hade goda framtidsutsikter, men upptäckte snabbt att det här med distansstudier inte var något för mig. Just avsaknaden av direktkontakt med lärare funkade inte och jag fick ingen bra känsla över hur kursämnena i sig var. Jag tillät dock mig själv att ta ytterligare ett års distansstudier med fokus på japanska då det var ett språk jag velat förstå, samt det faktum att jag antagligen aldrig igen skulle ha möjligheten att studera det inom den närmaste framtiden.

Nu hoppar vi fram till hösten 2014, vilket var året då jag flyttade till Umeå för att börja med universitetsstudier ”på riktigt”. Tur hade jag också som lyckats få hyreskontrakt på lägenhet. Att det blev just Umeå universitet var helt enkelt för att staden var lagom. Lagom stor, lagom liten, lagom allt. Att utbildningarna anses hålla bra kvalitét och att campus är samlat på samma område var såklart också viktiga anledningar. Det jag hade valt att studera var det systemvetenskapliga programmet med inriktning mot design, interaktion och innovation. Kort sagt kan det ses som en blandning mellan IT och samhälle. Problemet var bara det att jag insåg att det trots allt inte var här min framtid skulle landa. Även om utbildningen var långt ifrån tråkig, så kände jag mig inte engagerad och kom till insikt att det jag under distansstudierna känt antagligen inte bara var en brist på direktkontakt med lärare utan även en känsla av att ha valt ”fel”. Jag hade alltså spenderat över ett år på något jag inte kunde se mig själv arbeta inom.

Så här kan det se ut nära campus en mörk eftermiddag i november.

Det var med den insikten jag sökte mig till universitetets studievägledning och fick tipset om att det under våren skulle arrangeras en informationsdag där olika utbildningar håller presentationer och man kan ställa frågor. Det var under denna dag jag kom i kontakt med kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap. Efter en intressant presentation och lite korta frågor efteråt fick jag tillbaka kämparglöden. Mitt intresse för vetenskap – och då särskilt en nyfikenhet om hur världen i sig fungerar – väcktes till liv igen efter en lång tid av att utan direkt anledning ha intalat mig själv om att det aldrig var något jag skulle kunna syssla med. Exakt vad jag ville syssla med visste jag inte, men jag ville studera för att lära mig mer om min omgivning. Kretslopp, Jordens uppbyggnad, ekologi, djur och mycket mer.

Som följd startade jag hösten 2015 ett tekniskt-naturvetenskapligt basår för att få programbehörighet (jag kan verkligen rekommendera det, även om du bara vill fräscha upp dina kunskaper!) och resten är historia. Under basåret fortsatte jag inse att naturvetenskapliga ämnen, samt matematik, var ämnen som jag en gång i tiden vurmat för. Biologikurserna träffade särskilt rätt, där programansvarig för BioGeo Bent Christensen höll i en föreläsning som jag tror nästan alla på basåret pratade om en lång tid framåt (vilket, av att döma av masterstudenten Addes text, verkar vara genomgående för varje år).

Så idag är jag alltså inne på min andra termin i kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap som påbörjades hösten 2016. Exakt vilken inriktning jag väljer har jag inte bestämt än, men det lutar mot biologi då det levande är mer intressant. Med det sagt har utbildningen hittills lyckats uppfylla allt jag hoppats på och jag känner att jag lärt mig en hel del på bara ett halvår. Vad jag lärt mig och vad vi gjort under programmet hoppas jag kunna skriva om inom de kommande veckorna, för saken är den att det sker ganska mycket spännande kort efter att man börjar!

Jag har alltså gjort en total omvändning i mina framtidsplaner och valt att studera något jag aldrig trodde jag skulle göra. Det blir ännu lustigare då jag i mångt och mycket inte kan betraktas som en ”skogsmulle” vilket kanske är den stereotypiska bilden som dyker upp när man hör ordet ”biologi”. Faktum är att jag inte ens varit i fjällen!

Det jag vill säga med den här texten är att ibland så kan saker faktiskt förändras till något oväntat. Det är definitivt inte lätt och det kommer ske mycket hinder på vägen, men med tid och tur går det. Och blir det kämpigt så finns det alltid folk som kan hjälpa till. Jag själv hittade till BioGeo-programmet och stortrivs idag. Är du som läser därför det minsta intresserad rekommenderar jag varmt att du hör av dig ifall du har frågor eller vill veta mer. Om inte, så syns vi i framtida blogginlägg!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *