Om världens bästa sommarjobb

Som jag berättat innan arbetar jag med världens bästa sommarjobb. Fjärilsinventering. Det finns alltså någon som är villig att betala mig lön och uppehälle för att gå i vackert väder och titta på fjärilar. Det är den korta, glamorösa versionen.

Den lite längre, mer sanningsenliga versionen, är ungefär likadan men med lite mer detaljer. I korthet arbetar jag för ett projekt som heter Nationell Inventering av Landskapen i Sverige (NILS) som går ut på att den biologiska mångfalden i Sverige ska inventeras. Jag arbetar för den del av Nils som inventerar ängs- och betesmarker, och då inventerar man fjärilar, humlor och grova träd samt lite annat. I korthet går det ut på att hela Sverige flygbildtolkats, varpå lokaler med potentiellt höga naturvärden har identifierats. Dessa lokaler inventeras sedan av fotfolket, dvs sådana som jag. Det finns drygt 800 sådana lokaler i Sverige och de inventeras med 5-årsintervaller.

Fördelar med arbetet: Man inventerar fjärilar som bara flyger när det är sol ute. Man får besöka fantastiska platser varje sommar. Jag har via arbetet besökt majoriteten av de större fjälldalarna i Västerbotten och Jämtland. Man hittar även andra små pärlor. Bortglömda fäbodvallar, fridfulla betesmarker med harmoniska kossor, listan är lång. En annan fördel med arbetet är folket man träffar. Min kärlek till den norrländska glesbygden växer för varje år när jag träffar folket som bor ute på dessa avlägsna platser jag inventerar. Som bjuder mig på kaffe och fika när jag är klar med inventeringen. Som erbjuder mig stugor att sova i så jag ska slippa tälta en natt. Som tipsar mig om det bästa fisket. Det finns även gott om tid vissa kvällar att tex fiska eller bara uppleva närområdena. Ibland ingår fjällvandring i arbetet, bara för att ta sig till den plats man ska inventera. Har man bra väder en sommar kommer man även ha mycket tid till att vara ledig, både mellan inventeringar och när den är klar. Och vissa somrar, som sommaren 2015, får du kämpa hårt för att bli klar i tid.

Nackdelar med arbetet: Detta beror ju lite på hur man är som person, men det kan tära på en att spendera majoriteten av sin tid i fält. Man sover i tält och lagar sin mat på spritkök. Självklart kan man köpa sin mat och bo på vandrarhem, men då blir det betydligt dyrare. Jag personligen älskar livet i fält och klarar mig bra. Men även jag tappar gnistan litegrann när jag spenderat 57 nätter i tält en sommar. De sista dagarna är jag ofta totalt nollställd inför naturen. Jag hänförs inte längre av solnedgången över älven, öringarnas vakringar lockar inte längre och björkvedens knastrande bidrar till melankoli snarare än eufori. Sen har vi vädret. Du går ut i krig mot SMHI och andra vädertjänster. Du blir personligt förolämpad och förbannad när prognoserna inte stämmer. Metodiken säger nämligen att du måste ha sol, 17 grader plus och relativt vindstilla för att du ska kunna inventera. Så ofta ställs man inför svår beslutsångest när man har blandade prognoser. Ska man köra 25 mil till sin inventering och hoppas att du har bra väder? Ofta gör man det, och ibland går det, ibland inte. När du har några dagar på rad där du kört till den lokal med bäst väderförutsättningar och bommat varje gång… Det tär psykiskt. Du känner att du kostar pengar. Du känner att du tar fel beslut. Du gör inte det du är anställd för att göra. Cheferna vet mycket väl hur det fungerar och att vädret är den stora problematiken, så detta är bara hjärnspöken. Men även jag som arbetat med detta sedan sommaren 2013 kommer inte undan dem. De är en del av jobbet. Därav kan du inte heller planera särskilt mycket. Du ska arbeta när det är sol, och så är det bara.

Finns så mycket mer att nämna om detta jobb. Om de dagar man går på en fäbod i fjällen, i strålande sol och inventerar fjärilar. Sen när man är klar bjuds du på kaffe till milsvidder av utsikt av de som driver fäboden (Myhrbodarna, Valsjöbyn). Eller när man bjuds på nybakat tunnbröd med egengravad lax i Lannavaara. Eller när man får fiska en privat del av tärnaån (Tärnaby). Eller när du får besök av en varg i ditt läger (Ransarån, Saxnäs). Eller när du ser ett lodjur korsa en väg på 50 meters avstånd (Olden, Jämtland). Finns hur mycket som helst. Som när du klampar över en kilometerlång sankmyr, väl medveten om att du inte kommer se enda fjäril, men det är ett jobb som måste göras (Neitisuanto). Eller när din skärgårdsö har århundradets myggkläckning och du tvingas gå i långärmad tröja i 25 plusgrader (Lule skärgård). Eller när du blir attackerad av en älgtjur och springer för ditt liv (Granudden Jokkmokk, i skuggan av Sarek). Eller när du inventerar ett område av meterhöga brännässlor vart du än går (Åre). Eller när du stöter på ett gäng aggressiva tjurar (Lövånger).

Eller när du hittar Klöverhumla, humlornas blondin, i en inventering och skriker ut din glädje. Eller hittar en ny lokal för den hotade turkosa blåvingen (nedlagd fäbod i Västernorrland). Eller när du vadar naken över Vindelälven i vårflod för att ta dig till din inventering (Ammarnäs). Eller när du avbryts i din inventering av ett kraftigt åskväder och inte törs ta dig tillbaka till din bil för att du är den högsta punkten (Funäsdalen). Eller när du firar din födelsedag med midnattssol över Kaitumälven. Eller firar midsommar i total tystnad (Sjoutnäset). Det här jobbet blandar och ger.

Så. Ibland är detta världens bästa sommarjobb. Ibland är det sämre stunder. Ett som är säkert är att det dagligen ger dig oförglömliga upplevelser som du tar med dig när vintermörkret nalkas. Nu i sommar kör jag min sista säsong med fjärilsinventering. Till nästa sommar kommer jag vara klar med min master och förhoppningsvis ha annat jobb. Så till er framtida Bio/Geo-studenter; Sök jobb som fjärilsinventerare kommande somrar. Det kommer vara ert livs bästa jobb, det lovar jag. Hälsa Erik från Adde så får ni komma på intervju 😀

Mer information om NILS hittar ni här: http://www.slu.se/nils

Här kommer lite bilder ifrån livet i fält

Adde

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *