Våren är kommen (åtminstone i södern)

Sista veckan har spenderats i Linköping med den obligatoriska kalibrerings-kursen inför NILS fjärilsinventering sommar 2017. Vi var två representanter från Bio/Geo-utbildningen i Umeå; Jag som gör mitt femte år och Hampus som gör sitt första år. Hampus är med i år som reserv men tanken är att han ska ta över norrlandsinventeringen efter mig till nästa år. Som reserv är han på standby-läge hela sommaren om andra inventerare blir sjuka eller måste ha ledigt, men komer även göra en del humleinventeringar i norra Sverige.

Vi är 7 st inventerare som tillsammans inventerar hela Sverige, och tanken med denna kurs är att vi ska kalibrera oss så vi ska göra likvärdiga bedömningar. Inventeringen kräver att man håller ett visst tempo när man går, räknar alla arter inom ett visst intervall samt bedömer vegetationen. För att våra data ska vara jämförbara mellan inventerare och från år till år så krävs det att alla inventerare arbetar på samma sätt, och det är det den här kursen gör så bra. Så förutom lite administrativ information så spenderas den mesta tiden ute i fantastiska eklandskap där vi tränar oss. Solen har lyst på oss mest hela tiden, och tillvaron har minst sagt varit behaglig.

NILS-gänget 2017

Frida N fotograferar i vanlig ordning

Nya stjärnskottet Hampus håller tempot


När nördiga biologer har en kväll ledig kan man  inspektera gamla ekar i jakt efter spännande lavar och skalbaggar.

Morgon över Vårdnäs stiftsgård                      Måhända en hackspett som frossat på kottar

*

Sedan 2014 brygger vi vårt eget öl inför denna kurs. I år var första gången jag var ansvarig. Design av Frida N.

Årets första Sorgmantel är alltid en höjdpunkt!

Sydländsk åkerhumla. En av våra absolut vanligaste arter, och just den södra varianten (det finns faktiskt 7 st underarter bara i Sverige) är makalöst vacker. Just denna var lite krasslig efter att ha hamnat inomhus i några timmar, men piggnade till efter att ha fått lite sockervatten.

Ska också passa på att tipsa er om att göra era egna humlehotell. Ta en gammal blomkruka och gräv ner på någon lämplig äng, gärna i anslutning till blommande sälg (det är sälgens pollen som humledrottningen lever av till stor del under våren). Stoppa gärna lite hö längst ner där drottningen kan lägga sina ägg. Nu kan ni följa hur humlesamhället utvecklas under resten av säsongen. Från den ensamma drottningen till en förhoppningsvis stor skara arbetare som åker skytteltrafik in och ut. Skulle ni vilja lära er mer om humlor så kan jag varmt rekommendera Bo Söderströms fantastiska bok ’Sveriges humlor-en fälthandbok’ som kostar 79 kr. Det är den enda boken jag själv använder i fält då den är totalt överlägsen all övrig litteratur till både innehåll, vikt och pris. Ni hittar den på http://www.naturbokhandeln.se/sv/articles/2.84.1687/sveriges-humlor-en-falthandbok-soderstrom

Hoppas våren bjuder på fantastiska naturupplevelser för er!

Adde

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *