Fältliv

Så kommer maj, och som biolog får man en något glansartad blick. Alla sinnen förstärks. Ljuden från civilisationen filtreras bort till förmån för sjungande fåglar och strömmande vatten. Blommor och grönskande träd gömmer bort teglet. I åarna simmar bävern godmodigt fram innan hon med ett rejält plask skrämmer bort all fisk inom en kilometers avstånd. Flugsnapparen flyger skytteltrafik längs samma å och piper med frenesi fram sitt missnöje med ens närvaro. Från den blommande sälgen hörs ett evigt surrande. Det är humledrottningarna och bina som bygger grunden till sitt nya samhälle genom detta pollen som blir föda åt den första kull arbetare hon föder fram. Efter detta arbete kan drottningen dra sig tillbaka och sysselsätta sig med att föda fram ännu mer avkomma medan hennes döttrar förser henne med den mat hon behöver. I gläntorna flyger aurorafjärilen i en flykt som motsvarar de vårkänslor man själv känner. Länge har vi väntat.

Bortsett från den rent psykologiska aspekten av välbefinnande som kommer med våren så är det nu som ens karriärsval verkligen börjar betala av sig. Det är tid för fältarbete. Antingen har du ditt eget projekt du gör, eller så arbetar du för något projekt. Själv blev jag tillfrågad av en  forskare att hänga med ut i fält i torsdags för att samla in en sedimentfälla från en sjö. Jag nekar aldrig arbete, och särskilt inte fältarbete, så jag tackade med nöje ja och fick hänga vid en sjö utanför kramfors i 12 timmar, inkl restid. Arbetsuppgifterna bestod i att bygga upp ett åbäke till bärgningsramp av två gummibåtar, en träställning och en stege samt att ro runt detta åbäke för att lokalisera sedimentfällan. Hur soft som helst
.
Bärgningsrampen. Inte direkt en standardiserad lösning, men ack så häftig.

På fredagen började jag fjärilsinventeringen också. Som alltid med detta arbete vet man aldrig vart man hamnar för kvällen, och för min del blev det lillhärdal i härjedalen då vädret nästa dag såg lovande ut. Senare hamnade jag också i vemdalen, en fäbodvall i börtnan (jämtland) samt en fäbodvall i västernorrlands inland. Hittade bla tajgahumla som är relativt ovanlig samt varglav! The nerdery is high in this one. Efter tre dagar i fält och fyra dagars arbete sitter jag nu hemma då vädret är för kallt för inventering. Men snart drar jag ut igen och då blir det uppåt kall-fjällen i jämtland. God i love fältliv 😀


Sorgmantel, Moliden västernorrland.


Lägerliv Vemdalen  med kläckande dagsländor och torrflugefiske


Jämtländsk solnedgång över Veman


Fäbodvall som jag inventerade. Här fanns fåglar, insekter och lavar i överflöd. Längtar till nästa besök, rykten säger att fjällgentiana växer på denna fäbodvall vilket öppnar upp för en hel del ovanliga insekter.


Liten kompis som höll koll på att jag inte fuskade med metodiken 😀

Varglav, som hör och häpna växer på en vägg på ett hus vid en fäbodvall

Glöm inte att kika in på bloggen med jämna mellanrum. Så snart sommarjobben har kommit igång så hoppas jag kunna presentera lite av vad våra studenter arbetar med i sommar.

Adde

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *