Tillbaka i civilisationen

Jag lovade att uppdatera litegrann över sommaren. Jag ljög uppenbarligen. Jag har helt enkelt haft tankarna på annat håll och spenderat varje stund jag kunnat på fjället eller vid ån. Jag är nu klar med sommarjobbet där jag inventerat humlor och fjärilar och njuter för fulla drag av min semester. Efter en sommar bestående av att fiska, tälta och titta på insekter känns det grymt skönt att få göra något vettigt med min tid, som att fiska, tälta och titta på insekter. Jag är nyss nedkommen från en fantastisk fiskeresa i västerbottensfjällen tillsammans med goda vänner. Denna dalgång gjorde så stort intryck på mig att jag faktiskt åker upp redan imorgon igen för en 8-9 dagars solotur i området så just nu packas det för fullt.

Snabba fakta:

En av mina goda vänner vid namn Fredrik Schaerström som tog sin kandidatexamen i juni tillträder en fast tjänst på västernorrlands länsstyrelse nu i höst där han kommer att arbeta som koordinator för olika sötvattenrelaterade frågor. Där jobbar förövrigt redan hans gamla klasskamrat Johan Nyberg med naturvårdsfrågor och reservatbildning #BioGeofårjobben

En av mina gamla klasskamrater vid namn Emilie Fredriksson tillträder i höst en doktorandtjänst på SLU där hon ska forska på sambandet mellan artdiversitet av vedsvampar/skalbaggar och skogsbränder #BioGeofårdoktorandtjänsterna

Den 22 augusti håller vi exkursion i juktån nedom storjuktan och visar hur vi har tänkt restaurera ån och förhoppningsvis återställa en smula av dess forna glans. Jag kommer bland annat prata om de modeller av vatten-och sedimentprocesser som har skett som en följd av dämningen, men även också hur dessa processer kommer påverkas av diverse restaureringsåtgärder. Så har ni vägarna förbi Storuman dessa dagar, kom förbi och hälsa!

Jag har sett en hel del av den såvittkänt ovanliga tajgahumlan i år, och på många olika platser. Kanske den inte är så ovanlig som man trott #Detmanfunderarpåinnanmanskasova

Hoppas ni är taggade på att börja plugga här. Bara jag kommit ned ifrån fjället ska jag uppdatera lite mer frekvent med vad ni kan vänta er av er första termin och ert första läsår.

Ovan: Snälla och söta arbetskamrater som betar i godan ro medan jag går och inventerar fjärilar.

Ovan: Lite mer svårhanterliga betesdjur vid en fäbodvall i södra jämtland. Fäboden var inte inhägnad, och just denna flock uppträdde så nervöst att jag till slut fick springa i full fart till min bil med tjurarna hack i häl. Jag vill understryka att nötkreatur normalt sett är lugna och snälla, om än nyfikna. Som alltid gäller det att läsa av situationen. Slänger de med svansen och råmar är de normalt sett bara glada att något händer. Just i detta fall började flera av tjurarna omringa mig och hoppa och krafsa med klövarna i backen. Då får man ta sig ur situationen.

Ovan: Violettkantad guldvinge, en av många rävar jag träffat på i sommar, en ung björktrast som ockuperat min lägenhet, en av många ephemera danica som kläckte vid hörnån söder om Umeå i början av juli, och sist en rödfransad björnspinnare som jag hittade vid ett privat besök på en övergiven fäbod söder om Örnsköldsvik.

 


Ovan: Fäbodvall i Timrå kommun som jag inventerade och även hade förmånen att få övernatta i vid upprepade tillfällen

Fantastisk fjällgård i jämtland där jag inventerade följd av lunkande kor och busiga hästar.


Ovan: Oftast när jag fiskar om kvällarna hinner jag inte med så mycket då man har fullt upp med att ordna tältet och laga mat. Denna fantastiska harr lurade jag dock upp en kväll i ett mindre vattendrag i västerbottens inland.

Ovan: En å i västerbottens fjällvärld som närmast an jämföras med himmelriket på jorden.

Ovan: En vanlig dag efter jobbet, iaf när jag befinner mig nära fjällen.

Se till nu att njuta av sista sommarmånaden. Själv längtar jag redan till september som kanske är den vackraste månaden för oss i norrland.

Lev väl!

Adde

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *