Ambullerande biolog

Just nedkommen efter en 7-dagars solotripp i västerbottens fantastiska fjällvärld. Ni nyblivna studenter i höst, lova mig att ni utnyttjar närheten till fjällvärlden! Till Ammarnäs tar det ungefär fem och en halv timme att resa med buss och kostar ca 250 kr enkel resa. Övriga fjällbyar nås på ungefär samma tid och till samma kostnad. Jag själv promotar Ammarnäs då jag själv arbetar där och har blivit så väl mottagen i byn, men också för att Ammarnäs fjällvärld, förutom Kungsleden, är en oas av majestätiska toppar och ensamhet. Behöver ni hjälp med tips på vart ni ska vandra eller behöver kartor över aktuellt område, tveka inte att höra av er på tex facebook. Sök på Adrian Andersson så hittar ni mig!

Så jag var som sagt ute på solotur i 7 dagar. En fantastisk resa som toppades av en öring fångad på torrfluga (fluga som flyter på vattenytan för er som inte är insatta i flugfiskets ädla konst) som mätte hela 66 cm och uppskattningsvis vägde någonstans mellan 3.0-3.3 kg. Jag vandrade även in i en avlägsen fjälldal där jag spenderade några dagar med att topptura och inte blåsa iväg med de absurt kraftiga västanvindarna som huserade i fjällvärlden i några dagar.

Väl tillbaka blir jag kontaktad och tillfrågad om jag vill delta i en fjärilsinventering på Gotland i en vecka. Jag är först tveksam till att avbryta min semester, men ändrar mig sedan då det faktiskt är på Gotland och det verkar vara ett grymt projekt med massa duktiga biologer som det kan vara bra att känna inför framtiden. Därmed fortsätter min tradition att spontanjobba en vecka i slutet av varje sommar. Varje år har telefonen ringt och någon har velat ha tillfällig hjälp.

För någon vecka sedan fick jag ett pm på facebook av en läsare av denna blogg som bad om att få min ärliga uppfattning om möjligheterna att få jobb som biolog. Jag svarar här så svaret når ut till fler:

Min ärliga uppfattning är detta: Det finns jobb som biolog, och marknaden blir bättre och bättre. Det går alldeles utmärkt att få jobb på en kandidatexamen, men min uppfattning är att kontakter blir viktigare då. Kontakter som man får via tex sommarjobb eller exjobb på företag. Specialiserar man sig så blir det förstås också enklare att få jobb inom det fältet. I mitt förra blogginlägg skrev jag om Fredrik Schaerström som tillträder en tjänst på västernorrlands länsstyrelse om ca en månad. Fredrik har en kandidatexamen, men har planerat sina studier så väl att varje kurs han har läst har varit relevant för hans intresse. Som flugfiskare är han väldigt intresserad av akvatiska system, och han har således läst de kurser som rör detta samt kompletterat med tex lite GIS och miljölagstiftning. Samt arbetat med vattendragsrestaurering. Nu har han fått sitt drömjobb, på en kandidatexamen. Och han är inte ensam. Jobben finns, men det lönar sig att försöka planera litegrann över vad man vill arbeta med och välja kurser därefter. Med en masterexamen blir man mer konkurrenskraftig, och det är under mastern som jag personligen tyckt det har varit roligast att studera. När jag började studera hade jag inga som helst planer på att ta en master, men så blev det ändå. Helt enkelt eftersom det var så kul att studera. Hur ser jag på min framtid då? Jag känner inte alls att det kommer vara något problem att få arbeta med det jag vill. Jag har redan nu en projektanställning som börjar i september och som antagligen kommer fortsätta när jag är klar med min master, och jag har andra krokar ute som lovar gott inför framtiden.

En sak är dock säker. Vill du bli biolog eller geovetare så finns det inget bättre ställe att studera på än i Umeå. Punkt. I tidigare inlägg har jag redovisat hur det ser ut med anställningar för examinerade studenter, vilket var skyhögt. Samt redovisat högskoleverkets utvärdering av samtliga kandidat-och masterprogram vid EMG här på Umeå universitet. Högsta betyg på samtliga utbildningar. Därav vidhåller jag att det inte finns något bättre ställe att studera på än här.

Adrian

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *