Första veckan

Början av September 2011. Det ska vara nervöst när man börjar en universitetsutbildning. Det hör liksom till. I värsta fall (eller bästa) är du i en helt ny stad, i en helt ny klass och med en tre-årig utbildning framför dig. Så tänkte därför berätta lite om min första vecka. Visserligen är det ett tag sen, och rutinerna har väl kanske ändrats en del, men tänker mig det kan vara nyttigt för er att få en liten överblick om hur bra en första vecka kan vara.

Vi samlades och hade upprop 09.00. Programansvarige Bent informerade om programmet och annat bra att veta. Senare under dagen anslöt äldre-studenterna som hade ansvar för mottagningen, som tar vid efter skoldagens slut. Arrangörerna av mottagningen har ett enda mål; att få dina första veckor vid universitetet så bra som det bara är möjligt. De hjälper till att skapa en klass av dig och dina kursare genom lekar, festligheter och andra upptåg. Jag överlämnar till era generaler att informera om detta när det blir dags. Kan dock nämna att min mottagning var fantastisk och passade som hand i handske med skolarbetet under den första veckan.

Första veckan ägnas mycket tid åt att vara ute i den mestadels fantastiska norrländska sensommaren. Det är exkursioner kors och tvärs samtidigt som man får en introduktion i floristik och lär sig nyckla blommor. Bussresorna mellan alla ställen är ett minne som ligger mig varmt om hjärtat. Det var då man lärde känna sina klasskamrater. Jag och Stella reciterade Nile City för andra stackars människor som ännu inte skådat ljuset, och när möjligheten fanns var vi ett gäng som smet undan för ett dopp i någon av alla sjöar. Samtidigt drillades vi i floristikens förunderliga värld av Katarina och Ulla, och till min glädje såg jag en hel del Sorgmantel flyga omkring (min favoritfjäril).

Under denna första vecka besökte vi Björnlandets nationalpark, Balberget väster om Bjurholm, där vi bland annat såg Sveriges nordligaste hassel som växer på bergets sydsluttning, en myr jag inte minns namnet på där EMG’s paleoekolog Tom Korsman visade hur man tar en borrkärna ur myren, och på så sätt kan studera myrens historia. Vi besökte även myren på Nydalasjön som ligger bara någon km från campus samt Hässingsberget. Där spenderade jag dock mest tid åt att bunkra upp trattkantareller för mina kantarelltoasts med Västerbottensost. Det gäller att prioritera vad som verkligen är viktigt ibland…

Och kvällarna ägnades med klassen på alla mottagningsaktiviteter. Det var full rulle hela tiden, och sällan man var i säng i bra tid. Men vad ska man säga? När dagarna spenderas med engagerade lärare som öppnar upp nya sätt att se världen på i fantastiska naturmiljöer, och kvällarna med äldrestudenter vars enda mål är att få dig att ha så roligt som möjligt… Då får man energi.

Jag ska dock reservera mig för att schemat kring första veckan kan ha förändrats en hel del. Jag har för mig att exkursionerna är mer utspridda nuförtiden. Men första veckan av september 2011 är en av de bästa veckorna i mitt liv. En vecka av helt nya perspektiv och upplevelser, både kunskapsmässigt och socialt.