Det hade jag ingen aning om…

Det är lätt att man blir allt för målinriktad när man genom Universitetsbibliotekets hemsidor söker i de digitala guldgruvorna av vetenskapliga e-tidskrifter och e-böcker. In med några sökord i rutan och vänta på användbara träffar. För att motverka detta brukar jag uppsöka exempelvis Project MUSE eller JSTOR och läsa innehållsförteckningen i tidskrifter som jag tror kan vara av intresse. Men även då är det lätt att man håller sig inom rätt snäva fält; för egen del humaniora och samhällsvetenskap och då helst med historisk, filosofisk eller kulturanalytisk inriktning. Därför kan det vara nyttigt att då och då bläddra i tidskrifter långt borta från den egna vetenskapliga intressesfären, så att man överraskas och förundras.

En tryckt tidskrift i tidningsformat som är helt gratis är IVA-aktuellt. Den handlar om teknik i bred bemärkelse. Jag kom på mig själv med att spendera allt för lång tid med att läsa om att olyckan i Fukushima var oundviklig, Europa bromsar utvecklingen av genteknik och att teknisk allmänbildning är ett väldigt diffust begrep. Här kunde jag också läsa att Kina kommer att publicera fler vetenskapliga artiklar än USA om två år och att Turkiet, Iran, Tunisien och Singapore storsatsar på forskning. Dessutom blev jag glad över att få veta att britterna tycker att vetenskap gör livet lättare och att känslan för rättvisa är inbyggd i hjärnan. Det hade jag ingen aning om.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *