Framtidens forskare – de grundutbildningsstudenter vi träffar idag!

Mitt arbete innebär, förutom att jag driver ett forskningsprojekt, att jag genomför  en (stor) mängd undervisning. Mitt specialområde är immunologi – de celler och organ som skyddar oss från alla de utomstående hoten i form av virus, bakterier, svampar och parasiter. Immunsystemet är också viktigt för att döda av t.ex. canceromvandlade celler. Ibland blir det ”fel” i immunsystemet – och det kan leda till allergier eller autoimmuna sjukdomar som typ 1-diabetes eller ledgångsreumatism.

Trots all forskning som genomförts de sista hundra åren så finns det fortfarande (tack och lov..?) STORA frågetecken att räta ut vad gäller immunsystemets funktion i hälsa och sjukdom. När jag träffar studenter så försöker jag påpeka var vi är idag med kunskapen och vad vi INTE vet eller förstår.

Att få en känsla för det fortfarande oupptäckta redan på grundutbildningsnivå hoppas jag kunna inspirera dem till att själv delta i forskning i framtiden. Och visst kräver det sitt arbete från oss som lärare – jag vill definitivt att framtidens arbetare – vare sig de verkar inom hälso- och sjukvård, alternativt inom forskning, ska ha fått ALLT vi bara kan ge dem som förberedelse inför det kommande arbetslivet.