Kan man ta ledigt från forskning?

Så har det varit Alla Helgons dag med en röd lördag. Själv styrde jag kosan till Norrbotten för att baka mjukkaka med min familj. Men egentligen borde jag ha varit i Umeå och läst artiklar, kanske labbat lite, och funderat på nästa steg i projektet.

Forskning inom medicin och naturvetenskap är som att driva ett eget litet vinstdrivande företag – det finns alltid någon annan som arbetar på sin kammare och försöker kommer ikapp eller förbi dig. ”Hinna i mål” först är det som räknas – det vill säga – hinna klart så att ens resultat kan publiceras i någon (helt välrenommerad) tidskrift. Man kan (lätt) bli ”scoopad”. Och då spelar det ingen roll hur många timmar man lagt ner på det hela – det är ändå guldmedajören som kommer skörda frukterna.

Forskning är en kompetitiv verksamhet som ibland nästan kan te sig grym. Är detta ett framgångsrikt koncept för att skapa framgångsrik forskning? Vissa tycker JA självklart, andra, inklusive undertecknad, tror mer på att man skapar långsiktig (global)  framgång genom öppenhet, samarbete och att man drar åt samma håll. Den senare åsikten är dock inte verklighetsförankrad såsom forskningen i världen drivs och finansieras idag.

Tror DU på att ”hungriga vargar jagar bättre?”

2 Kommentarer
  1. student says:

    Jag går biomedicinprogrammet och hade dig som lärare i en av mina kurser. Du inspirerade mig och mina klasskamrater, immunologin och komplementsystemet blev så mycket roligare och enklare. Jag har börjat intressera mig för B-celler och germinalcentran, det vore kul att göra kandidatarbetet inom ämnet. Har du något tips om vem jag skulle kunna kontakta?
    Tack!

    Svara

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *