Mice or Man – or both?

Mitt forskningsprojekt handlar om betydelsen av de antikroppsproducerande B-cellerna i utvecklingen av den autoimmuna sjukdomen typ 1-diabetes. För närvarande undersöker vi huruvida antikroppstypen IgE är inblandad i denna sjukdom i möss som utvecklar typ 1-diabetes spontant. IgE är ju vanligtvis förknippad med allergi och på så vis går vår forskning lite mot strömmen. Vi har dock god fog att följa detta spår – vi har observerat att i dessa ”diabetes-möss” så verkar det finnas mycket IgE redan tidigt i livet.

Ett sätt att kolla om något är viktigt är att ta bort det under en tid och se vad som händer. Min doktorand odlar för närvarande celler som producerar ett ämne som ska kunna ta bort IgE ur systemet. Vi planerar att behandla diabetesmössen med detta och se om vi får någon effekt (dvs minskning av diabetes). Om så skulle vara fallet vill vi gå vidare och titta på vilket sätt IgE bidrar till utvecklingen av sjukdomen.

Men vad händer i människor med typ 1-diabetes då? Är inte det det viktigaste? JA – jag tycker människan är viktigast, men vi kan lära oss mycket vad gäller grundläggande biologiska funktioner i hälsa och sjukdom genom att studera andra djurslag. Vi är olika – men vi är faktiskt mycket mer lika än olika – tro’t eller ej!  Jag hoppas (men kan inte garantera…) att våra resultat kan bidra till förståelsen av uppkomsten av typ 1-diabetes – och att detta tillsammans med andra forskningsrön kommer leda till att vi i framtiden kan förhindra att denna sjukdom uppkommer.

Med dessa ord vill jag avsluta mitt bloggande  för denna omgång och inspirera oss alla att förbli öppna, nyfikna och positiva! Hej då!

1 svara
  1. Hugo Börjesson says:

    Kul att läsa om din forskning, och intressant att ni tittar utanför de vanliga förklaringsmodellerna. Ser med spänning fram emot fler rapporter om resultaten.

    Svara

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *