Tankemassage

De flesta människor, inklusive ett förvånande antal akademiker förefaller se forskning som en enmanssysselsättning. Bilden som kommer på näthinnan är den galna professorn med håret spretande åt olika håll, djupt försjunken över en bok och emellanåt nedkrafsande ett par rader på ett solkigt fullklottrat anteckningsblock. Givetvis kanske det är verklighet i några enstaka fall, men bra forskning är så långt ifrån en individuell sysselsättning man kan komma. Visserligen underlättar det säkert om man är smart, duktig, ambitiös och så vidare men bra forskning växer fram i samtalet tillsammans med andra som har liknande, eller helt annorlunda intressen, exempelvis Thomas Alva Edison drev ett laboratorium där de testade sig fram till vad som sedermera kom att bli glödlampan. Tanken växer helt enkelt fram genom att befinna sig i en miljö där den kan stötas och blötas tillsammans med andra individer. Ibland förvandlas tanken till omisskännlighet (på ett bra sätt) i förhållande till vad tanken började som. För alla människor, men kanske i synnerhet forskare som är helt beroende av att utveckla nya tankar per definition, är därför skapandet och upprätthållandet av sådana miljöer helt avgörande för de resultat som produceras.

Jag hoppas att eventuella läsare ursäktar att jag inte skrivit något på två dagar. Vi har nämligen ägnat oss åt just sådan fantastiskt rolig tankemassage! Saken är den att jag har befunnit mig i Uppsala tillsammans med TripleED forskningsgruppen. I dagarna två har vi stött och blött olika delar av projektet i jakten på intressanta, stora och spännande tankar. Utöver att vi har välkomnat en ny doktorand till vår projektgrupp har vi också diskuterat hur andra delprojekt fortlöper, vilken hjälp de behöver, hur projektets övergripande områden passar in i varandra, hur vårt artikelflöde ser ut och vilken finansiering som vi har. Sist men inte minst diskuterade vi hur vi kan föra tillbaka kunskapen som vi skapar till publiken bortom den omedelbara akademiska lärokretsen. Vi behöver lite tid att sätta ihop och förbereda saker och ting men nästa höst kommer ni att få se på andra bullar!

 

2 Kommentarer
  1. Yar says:

    Jag har svårt att se att det ska finnas många aktiviteter som inte gynnas av att stöta och blöta tankar och idéer med likasinnade eller oliksinnade.´Självklart även inom forskningen.
    Idrottare, akademiker eller bara en individ som vill tänka – att stöta och blöta öppnar våra sinnen och är precis en sådan tankemassage som en emellanåt behöver.

    Svara

Trackbacks & Pingbacks

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *