En bild kan säga så mycket

Er forskarbloggare under de kommande två veckorna är jag; Stefan Jansson. Jag forskar om växter, dels om hur växterna fångar in solljuset och använder det i fotosyntesen, dels om genetik och genomik i träd; hur man på bästa sätt identifierar de gener som gör att olika trädindivider (av samma art) har olika egenskaper. Jag kommer att få anledning att berätta mer om detta i kommande inlägg, den som är intresserad av en noggrannare beskrivning kan gå till http://www.upsc.se/Research-Groups/Researchers/light-senescence-and-natural-variation-stefan-jansson.html.

En del av mina inlägg kommer att handla om forskningskommunikation. Hemsidor är ett sätt för forskningskommunikation, det var därför vi på Umeå Plant Science Centre (UPSC), ett gemensamt forskningscentrum för Umeå Universitet och SLU, lade ner en del möda när vi för några år sedan uppdaterade vår hemsida. Vi anlitade en fotograf med uppdraget att ta mer personliga bilder av våra forskare. Jag satte mig vid den asp på campus som vi studerat under drygt tio år och som kanske är det mest utforskade trädet i världen, vi färdigställer t ex just nu arbetet med att sekvensera hela dess arvsmassa. Eftersom jag sedan drygt 20 år spelar i ett coverband (www.secondhandband.se, boka oss gärna!) tog jag med mig gitarren, blev själv nöjd med bilden.

Bilder är viktiga, ibland på sätt man inte tänkt sig. Hösten 2011 blev jag blixtinkallad att debattera genetiskt modifierade (GM) växter i Vetenskapsradion klotet med/mot en representant för Greenpeace. Jag har engagerat mig i detta eftersom det är en av de frågor där forskningen misslyckats med att kommunicera sitt budskap till den breda allmänheten. Många tror att GM-växter är ”onaturliga” och innebär faror för t.ex. människors hälsa, biodiversitet i ekosystemen och att det är bara multinationella företag som tar fram GM-växter (då för att patentera dessa och t ex kunna sälja mer bekämpningsmedel). Forskarvärlden har under många år sagt; det inte finns något mer konstigt, farligt eller skumt med dessa växter utan skall vi få ett miljövänligare jordbruk behöver vi också dessa. Eftersom jag i många år var aktiv i miljörörelsen bekymrar det mig mycket att en del av deras representanter i denna fråga driver en linje som motverkar det hållbara samhället, mer om detta på www.dn.se/debatt/kvasivetenskap-hindrar-ett-hallbart-jord–och-skogsbruk.

Vetenskapsradion ville ha bilder till sin hemsida där man kan lyssna på programmet (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=4696088). De fick förstås plocka bilden från min hemsida. Detta spred sig och jag fick en del uppskattande kommentarer. Den mest förvånande var en kollega som hört att ryktet hade spridits sig till Tyskland. De som hade tittat på sidan där hade nog inte mycket till övers för Greenpeace – i detta avseende – vetenskapsfientliga kampanj eftersom de sagt att de tyvärr inte förstod vad vi sa på svenska, men de var bekymrade vilket budskap detta gav eftersom Greenpeace-representanten såg så trevlig ut med sin gitarr medan forskaren såg strikt och osympatisk ut. Tydligen kunde man inte ta in att det var forskaren som hade gitarr och palestinasjal!

1 svara

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *