Livspusslet…

Hur kan man kombinera livet som småbarnsmamma med rollen som forskare? Det är nog många som tror att det är svårt, jag tror att begränsningarna sitter i ens eget huvud. Det är klart att det är enklare att bo i Sverige med småbarn, där vi har en bra barnomsorg. Dessutom är forskarklimatet mer öppet och förstående. Speciellt jämfört med andra länder där det inte finns samma kultur, där valet ofta står mellan familj eller forskning, i synnerhet om man pratar om forskning i form av forskningsledare. Jag har två småbarn Olivia på 1,5 år och Raoul på 3.5 år, de är fantastiska och det bästa som hänt.

Jag tror att det viktigaste är att prioritera, effektivisera, vara närvarande och lita på att de val man gör är de bästa för både familj och karriär. Sedan måste jag nog erkänna att det ibland blir mycket fokus på jobbet, men så är det helt enkelt när man får möjligheten att göra det man brinner för.