Mentorskap

Jag tror att det är viktigt med mentorskap för att lyckas. Det behöver inte vara formella möten med schema och specifika frågor som ska tas upp, det kan lika gärna vara kollegiala luncher. På Karolinska har man infört att alla doktorander ska ha en mentor som inte är knuten till projektet. Jag tror att det kan vara en bra ide att införa i Umeå, för att stimulera till att fler ska gå vidare och göra post dok utomlands. Jag har varit och är fortfarande en sådan mentor till en kille som doktorerade i år och nu är på väg till Boston för sin första post dok intervju. Det är häftigt att följa någon genom hela doktorandtiden och som nu ska ta klivet ut i världen. Jag kan bara hoppas att några av de råd jag gett kan ha varit till nytta. För min egen del så har de goda råden oftast kommit genom kollegiala luncher och det är inte förrän i veckan som ett formellt mentorprogram startade för min del. Detta program är en del av Stiftelsen för strategisk forskning ledarskapsprogram för yngre forskare som fått Ingvar Carlsson Award. Det sträcker sig ett år och efter första träffen i veckan, känns det bra. Det finns så mycket att lära sig.

Men varför är det viktigt? Forskarvärden är en komplex värld där det är otroligt viktigt att känna till systemet och hur man ska navigera i det. En mentor kan hjälpa till genom att vara ett bollplank, ge goda råd, dela med sig av sina erfarenheter och kanske berätta vad som krävs för att lyckas, om man inte vet det kan vägen dit bli mycket längre och krokigare.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *