Konferensen 2014 Ocean Science Meeting, dag 1

Vi är några forskare från Umeå universitet som har åkt till Honolulu, Hawaii, för att delta i en stor oceanografisk forskningskonferens – 2014 Ocean Science Meeting. Konferensen har så många som 5000 deltagare och de kommer från över 50 olika länder. Jag ser fram emot den här veckan för att få ta del av det senaste inom den oceanografiska forskningen. Det kommer dock att vara en utmaning att hinna med att lyssna på alla intressanta föredrag, då det är så många parallella sessioner.

Idag var det en mjukstart med tematiska workshops som riktade sig framförallt till yngre forskare. En av dessa rörde spridning av forskningsresultat, länkar mellan forskare och beslutsfattare och förvaltning av haven. En annan workshop fokuserade på skrivande av ansökningar och vetenskapliga artiklar. Konferensen har också ett mentorprogram för de yngre forskarna. Det ger möjligheter att hitta samarbetspartners och kanske framtida post doc platser.

Mötet öppnades formellt ikväll med ett intressant och gripande föredrag om de utmaningar öboende ursprungsbefolkningar står inför. Föredraghållaren, Elizabeth Kapuuwailani Lindsey, framhöll hur mycket kunskap som finns hos dessa befolkningar hur viktigt det är att den kunskapen inte försvinner.

Vi kommer senare i veckan att presentera forskningsresultat från vårt forskningsprogram ECOCHANGE – Ecosystem dynamics in the Baltic Sea in a climate change perspective. Det är ett svenskt strategiskt forskningsprogram som inrättats av regeringen och där Umeå universitet är värd.

Bilden nedan visar entrén till konferenscentrat.

Hawaii Convention Center