I huvudet på en hjärnforskare

Ja det är ju ingen skillnad på vad som är i mitt huvud och ditt, en fettklump skulle man ju kunna säga, och kanske känns det så vissa dagar, att det är just en fettklump som måste startas igång. Den är ju lite besynnerlig den där massan innanför skallbenet, ibland verkar den inte fungera över huvud taget 🙂 det händer ju oss alla, men det som är så spännande, och som jag själv försöker att begripa mig på, är att den är väldigt påverkningsbar, och att studera det, det tycker jag är väldigt kul!

Idag är starten på mitt bloggande, under två veckor tänkte jag försöka bidra med mina tankar, funderingar och diverse påfund gällande mitt arbete som hjärnforskare. Det kommer bland annat att handla om åldrande, fysisk aktivitet, kost, ja och så hjärnan då förstås!! Kom hjärna med frågor och tips om saker ni skulle vilja diskutera!

Nu hoppas jag att jag kan ge min hjärna en extra liten skjuts av kaffet, för nu är det dags att börja använda de grå och jobba vidare med ett manus om kost och hjärnans funktion.

Välkomna till mitt bloggande!

1. Ingeborg says:

Kul att du bloggar CJ – jag vill hjärna höra med dig om det är nån skillnad på kvinnor och mäns hjärna? kan eventuella könsskillnader förklara varför kvinnor lever längre än män till exempel?

Svara
    • Carl-Johan Olsson says:

Detta med kvinnors och mäns hjärna är ju även det spännande. Visst ser man skillnader i hjärnan hos män och kvinnor, till exempel volymen, och man har även sett i några studier att i vissa minnesuppgifter presterar män bättre och i vissa presterar kvinnor bättre. MEN, det som jag tycker är viktigast är att det verkar som att träningsrelaterade effekter inte slår annorlunda på män respektive kvinnor, i alla fall i de studier jag har varit inblandad i. Detta tycker jag är mer intressant just eftersom det säger att även om vi har en individuell variation i hjärnfunktion och struktur, som kan bero på kön, så kanske vår förmåga att i viss mån förbättra funktionen är lika. Hur stor denna potential är kanske snarare, i alla fall, beror på andra egenskaper än kön. En annan sak som är väldigt viktig i en sådan här diskussion är ju att det är stora (ja kanske till och med större) variationer inom könet, så är man ute efter att hitta skillnader då finns det inte bara mellan könen utan också inom könen. Att inrikta sig på att hitta skillnader mellan könen tycker jag personligen är ganska trist, varför vill man leta efter det? Personligen tycker jag förändringspotential är mer intressant oavsett kön. Och gällande det temat är jag en obotlig optimist, jag tycker det snarare handlar om att komma på hur man ska göra än att tro att det inte går!

Så, Ingeborg, att det skulle bero på skillnader i hjärnan varför män och kvinnor lever olika länge har jag svårt att se, det beror nog på andra orsaker.

2. Karin Lövgren says:

Heja CJ
    det ska bli spännande att följa bloggen och läsa om hjärnan och åldrande. Det är väl lustigt hur hjärnan kan arbeta vidare och lösa problem åt en medan man gör annat. I går tog jag mig till gymmet (träningsiver väckt av dåligt samvete och stela leder – inte minst att ha en kollega som forskar om motion gör att samvetet gör sig påmint!) och vips där i roddmaskinen kom jag på hur jag skulle göra med ett stycke text jag brottas med. Hem och pränta ner!

Svara
    • Carl-Johan Olsson says:

Kul att Du är intresserad av hjärnan!

Visst är det fascinerande att hjärnan aldrig verkar vila!! Eller kanske snarare att vila för hjärnan är något helt annat än vad vi ser som vila, det kanske mer handlar om att sortera och strukturera upp. Som i ditt fall Karin, när du gick till gymmet (bra jobbat!!) så kom hjärnan på att nu har jag chansen att få lite ordning på det här, så medan du gymmade jobbade hjärnan på annat sätt. Naturligtvis måste vi ju låta hjärnan sköta detta, och även om det är bra med träning får man heller inte glömma vilan och sömnen, det sker mycket hjärnverksamhet under sömnen som är viktig för oss!