Bättre och bättre dag för dag…

…säger den härliga gamla slagdängan som har funnits med oss i nästan 100 år! En 100-åring är ju inte så dumt, det är inte ofta man träffar på en sådan. Om man tittar på vår befolkning så skulle man ju kunna byta ut orden i låten mot äldre och äldre dag för dag istället.

Vi får ju ganska ofta larmrapporter om att vi blir en allt äldre population som dessvärre inte åldras hälsosamt. Helt plötsligt så kanske den glada melodin inte känns så skojfrisk, för det är ju inte alla förunnat att åldras med sådan framgång som texten i låten. Vi känner alla personer och har nära och kära som drabbas av sjukdomar som till exempel demens, det är inte alls skoj. Det kanske någonstans är där som jag hittar drivkraften att försöka förstå hur vi kan lösa det här med framgångsrikt åldrande, för det finns ju dom som lyckas! Frågan jag ställer mig är ju varför? Hur kan det komma sig att vissa åldras framgångsrikt?

Den här frågan ställer vi oss även här på ALC, utifrån en mängd olika discipliner fokuseras forskningsfrågorna på den åldrande befolkningen, både historiskt och nutid så på ALC så försöker vi i alla fall att åldras framgångsrikt, det känns tryggt tycker jag. Det går ju faktiskt, vi ser det ju hela tiden att det finns äldre som verkar vara piggare än någonsin.

Men vad menas egentligen med att bli gammal? Det är ju ett ganska komplicerat påfund tycker jag, jag har inga egna barn men jag har ett gäng syskonbarn från åldrarna 1-15 som gör ju att man funderar på det där med att bli gammal ibland…där tycker jag det är kraftiga svängningar om begreppet att bli gammal eftersom det ofta handlar om att inte vara tillräckligt gammal. Inte tillräckligt gammal för att äta riktig mat, inte tillräckligt gammal för att ha mobiltelefon, inte tillräckligt gammal för att köra moped. Och så helt plötsligt så är man för gammal för barnmat, för gammal för det lego man köpte förra året, men ändå inte tillräckligt gammal för att köra bil eller att ha smink. Det är ofta tycker jag som det verkar som om man vill bli gammal. I forskningen är det ju lite likadant, jag är tillräckligt gammal för att handleda doktorander som jag själv inte nödvändigtvis är lika gammal som, ibland kallas man yngre forskare oberoende av ålder, men sedan är man helt plötsligt för gammal igen. Är det förvirring som det innebär att bli gammal, eller är ålder bara en siffra? Utifrån hjärnans perspektiv så handlar det ju mycket om att försöka komma på hur man kan bevara våra minnesfunktioner, så vi kan berätta om våra livshändelser och klara vår vardag.

På bilden en vanlig syn runt 9-tiden på ALC, likt zebrorna på savannen så samlas vi kring vattenhålet, kaffe-automaten, för fikarast, det kanske är det som är hemligheten till framgångsrikt åldrande. Idag tror jag bestämt att det är dags att sjunga Äldre och äldre dag för dag – i sprudlande melodi med samma entusiasm som förlagan, dopaminet blir på topp, och dagen startar med rasande fart! Idag ska jag äntligen skriva klart den där delen av artikeln som jag kämpat med lite väl länge…

2 Kommentarer
 1. Ylva says:

  Bra blogginlägg Carl-Johan! Jag önskar dig lycka till med artikeln och tror absolut att en stunds samvaro och återhämtning bidrar till framgångsrikt åldrande (fikapaus). Vi ska vara rädda om den traditionen i Sverige.

  Svara
  • Carl-Johan Olsson says:

   tack så mycket Ylva! idag hade vi även turen att Lena Maria, som jobbar på Arcum, bjöd på våfflor, härlig start på fredagen!

   Svara

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *