Dopaminets lyrik

Vem hade kunnat ana att en brittisk heavy metal-gitarrist som var med och startade Black Sabbath kunde ha så rätt angående hjärnans funktion? Så här skriver Tony Iommi i en låt-text.

”It’s the dopamine
that gets me high
The dopamine connects me
It’s the dopamine
I can rely
The dopamine reflects me”

Just dopamin är en viktig signalsubstans i hjärnan som är viktig för många utav våra kognitiva funktioner. Dessvärre har studier även sett att när vi åldras, så ser man en försvagning utav dopamin-systemet vilket i sin tur kan förklara många utav de minnesrelaterade problem som ofta uppstår i ökad ålder.

I ett av mina projekt, PHIBRA (PHysical Influences on BRain in Aging), ska vi just undersöka dopaminsystemet i relation till ökad ålder, och vi är speciellt intresserade av att titta på om man kan förbättra dopaminsystemet genom konditionsträning och på så vis motverka de åldersrelaterade försämringar som man har sett i andra studier. Dopamin kommer vi mäta med hjälp av en PET/CT som finns här på sjukhuset, och vi planerar att starta studien i augusti. Det finns fantastiska möjligheter till att göra olika typer av hjärnavbildning här i Umeå, och vi som håller på med sådan forskning är samlade inom UFBI (Umeå center for Functional Brain Imaging) – mer om denna grupp kommer att komma senare under mitt bloggande.

Bilden visar den PET/CT som finns på NUS, och fotot är taget av Mikael Stiernstedt som är labb-koordinator på UFBI.

1. Malin Jonsson says:

vem hade kunnat ana att en hjärnforskare vid Umeå Universitet kunde ha sånt intresse för heavy metal!!! 😉 Ska bli kul att följa arbetet. Rock on!

Svara
    • Carl-Johan Olsson says:

Ja det är ju det som är grejen tycker jag, att hitta det som passar varje enskild individ. För motion är ju såklart inte det som alla tycker om, sedan har man ju även de som motionerar regelbundet men ändå drabbas av ålders-relaterade försämringar. För dessa individer är det ju knappast mer motion som är svaret, utan då behöver vi ju hitta andra saker, kanske socialt umgänge, utmanande uppgifter som håller hjärnan i trim etc kan vara det rätta för dem.

2. Filip says:

Det vore intressant om du kunde skriva något om koppling mellan dopamin och njutning/välbefinnande. Som jag har förstått det är dopaminets roll för humöret omtvistat, vissa tycks hävda att det påverkar humöret positivt, andra att det primärt påverkar våra begär (Hur starkt vi vill ha något). Vad säger du om detta?

Svara
    • Carl-Johan Olsson says:

En intressant fråga, dopamin-systemet har en viktig roll i hjärnans belöningssystem vilket dels visar sig vid basala beteenden såsom att springa, dricka, äta, sex, men även har man visat att olika typer av vardagligt beteende också ökar halterna av dopamin. Detta gör då att vi känner starka lyckokänslor, eufori, så på så vis är ju dopamin ihopkopplat med njutning och välbefinnande. Men om detta då är kopplat till ett positivt humör, det är för mig en annan fråga, där man även skulle vilja koppla in personlighet, för även om jag tror att de flesta blir på positivt humör av att känna lycka eller belöning, så är det ju inte givet att det gäller alla. Så jag har lite svårt att se att bara för att dopaminet flödar så blir man direkt på bra humör, även om det kan stämma i många fall. Man har ju även gjort ganska mycket studier om beroende och dopamin, även där ser man en koppling, vilket då skulle stödja att det är kopplat till begär, men här spelar ju även andra faktorer, såsom miljön, in.

3. Lena Sehlstedt says:

Kul! Här har du en kollega(pensionerad skolöverläkare sedan Dec 2013) med stort intresse för hälsofrågor, allmänt en ADHD typ av personlighet men dålig på strukturerad motion…Enbart motionscykel 20 min X2/vecka. Jag tänkte att ska du kolla minne/motion i min åldersgrupp (480811) är jag gärna med och bidrar som försöksperson !
    Hälsningar, Lena Sehlstedt.

4. Hilja Lindahl says:

Är slutbehandlad efter ca-bröst. Vill gärna komma igång och träffa andra intresserade – hoppas att jag platsar ngn grupp – jag är född 1939.

Svara
  5. Sven-Erik Nordvall says:

Hej jag är 67 år och intresserad av att komma igång att träna kondition och styrka i höst.

6. Ivan Sundström says:

Såg er annons angående träning och minnesfunktion och vill anmäla mitt intresse. Jag är född 45xxxx-xxxx

(Redaktionen: Personnumret meddelas separat till artikelförfattaren).