Fantomhjärna

Fantomens hjärna – har storleken betydelse?

När vi åldras så förtvinas ju vår hjärna och olika strukturer krymper olika fort. Här har man inte heller sett några egentliga skillnader mellan könen. Två strukturer, hippocampus och striatum är extra intressanta eftersom man så tydligt även ser åldersrelaterade förändringar på minnes-tester som mäter funktion som styrs av dessa strukturer. Långtidsminne är framförallt ihopkopplat med hippocampus, och högre kognitiva funktioner med striatum.

Att hjärnans strukturer förändras av ålder blir lite komplicerat för oss när vi försöker att uttala oss om hur hjärnans funktion påverkas av olika interventioner, tex träning, då det är troligt att olika storlekar på strukturer påverkar den signal vi mäter med våra scannrar. För att kunna experimentellt testa detta har vi skrivit ut en 3D-hjärna! Vi har även skrivit ut olika storlekar av striatum som då får avspegla de åldersrelaterade minskningar i volym vi ser. Sedan kan vi fylla den här hjärnan, samt striatum i olika storlekar, med olika mängd radioaktiva ämnen för att simulera det upptag vi är intresserade av att mäta. På så vis kan vi på ett kontrollerat sätt även se vad som händer med signalen, av till exempel en substans som dopamin, om en struktur krymper.

Den som inte nu är övertygad om att hjärnforskning är hard core måste vi nog scanna, jag menar både heavy metal och fantomhjärnor – vad mer kan man begära??

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *