The Office Walker – soffliggarens mardröm?

Vad är det som går och går och aldrig kommer fram till dörren?? Jo, det är en hjärnforskare som har en doktorand som undersöker effekter på hjärnans funktion av att stå och gå när man jobbar. Det är ingen skämt, det är på riktigt, numera är mitt arbetsrum försett med ett gångband så att jag inte blir helt förslappad genom att sitta hela dagarna, utan kan röra på mig samtidigt som jag arbetar.

office walker

Projektet leds av Tommy Olsson och vårt arbetsnamn är ”vardagsmotionsprojektet”. Själva idén grundar sig på att man har i tidigare studier sett att just stillasittandet verkar vara en stor bov i dramat när det gäller ökad övervikt och diabetes. Många kanske tänker att det gör ju inget att jag sitter en hel dag på jobbet, jag tränar ju ändå på kvällarna. Såklart det är bra att träna på kvällarna, men det verkar inte räcka! Att sitta en hel dag verkar ha helt unika dåliga effekter på vår hälsa. Därför är det bra att försöka tänka att man ska avbryta sitt sittande med jämna mellanrum hela dagen. Ett enkelt sätt att göra detta är att se till att du kopplar upp dig mot skrivaren som ligger längst ifrån ditt arbetsrum. På så vis får du alltid ett naturligt avbrott av sittandet när du ska hämta papper, det är bra att försöka avbryta sittandet 1 gång varje halvtimma.

Att gå på gångband och jobba är faktiskt lättare än vad man först kan tro, skriva mail går alldeles utmärkt, telefonmöte är underbart när man får gå samtidigt, det är faktiskt väldigt få arbetsuppgifter som inte går att utföra när man går på ett gångband, tror det eller ej! Ofta glömmer man av att man rör på sig, och märker det först när man sträcker sig efter kaffekoppen och försöker dricka en slurk, då blir det lite spännande, men vem vill inte ha spänning i vardagen?

På bilden ser ni Frida Bergman som är doktorand i projektet och som ser till att mina metabola värden kommer att bli bättre nu när jag inte sitter ner och jobbar längre!

1. Suvi Karjalainen says:

Intressant att få läsa lite mer om detta! Har hört en del om det tidigare. När beräknas projektet vara klart så man kan ta del av resultaten?

• Carl-Johan Olsson says:

Projektet har precis avklarat bas-linje mätningen, och det är en 12 månaders intervention, så det kommer ta lite tid att få in all data, men det är även viktigt att det får vara just en längre intervention. Ofta ser man kortare studier och det kan ju vara intressant det med, men för att verkligen förstå effekterna av den här typen av intervention, samt se om det är rimligt att använda sig av gå-band på arbetsplats, tror jag det är klokt att vi valt 12 månader. Så vi får vänta ett tag på resultaten, men de kommer bli väldigt spännande att se!

På det personliga planet tycker jag ståbord och även gå-band funkar utmärkt. Jag står hela tiden när jag jobbar, och jag försöker gå på bandet ca 1 timma per dag, om jag blivit mer produktiv vågar jag inte uttala mig om, haha 😉

Svara
  2. Jenny Sandqvist, ITS says:

Åh, det här har jag efterlyst länge! Jag får så ont i fötterna när jag bara står still (och de domnar också) men ett litet gåband under skrivbordet skulle göra enorm skillnad, det är jag övertygad om! Jag har länge pratat om det, men inte trott att det var realitiskt att hoppas på det… Men inom några år kanske det faktiskt ÄR realistiskt!?! Tjohoo! 🙂

(Behöver ni någon extra testperson så får ni GÄRNA kontakta mig!!!)

Svara
  3. Ann-Kristin Alkhed says:

Hej Carl-Johan!
    Vad mycket spännande du/ni håller på med! Det ska bli spännande att följa era resultat!
    Hälsar Ann-Kristin Alkhed, sjukgymnasten från Skåne!

Svara
  4. Annelie Sundberg says:

Hej!

Kan man få ta del av resultatet av ert projekt?
    Jag är väldigt intresserad eftersom jag själv går och jobbar. Det har jag gjort sedan dec -13. Jag stod hela dagarna innan men upplevde att det var skönt att röra sig på e.m. Jag skulle inte kunna tänka mig att vara utan detta gåband som jag tycker är jättebra och passar perfekt när man jobbar på kontor.

Annelie Sundberg
    Företagsresor i Umeå

Hej Annelie,

Projektet är i full gång nu, så vi kan inte uttala oss om några resultat än, men det ska bli spännande att se vad det visar!! Och då kommer även resultaten att bli tillgängliga.

5. Linn Jalakas says:

Hej,
    Vilket spännande projekt! Tycker det låter fantastiskt roligt.

Men jag tänker mig att det skulle kunna bli ett stör-moment för kollegor, speciellt i ett öppet kontorslandskap? Hur ser det ut om hälften i ett kontorslandskap på ett medelstort kontor har sådana här maskiner, hur mycket väsnas de?

Vänliga hälsningar,
    Linn Jalakas

• Carl-Johan Olsson says:

Jo det är ett väldigt roligt projekt, längtar till vi får se resultaten! Visst låter bandet en del, men det tänker jag mig är något man ganska enkelt borde kunna få bort, sen är det också en vanesak, jag tror att efter ett tag då tänker man inte på det, men absolut något som bör jobbas på!

6. Kristofer says:

Hej,

jag tittar på gåband till jobbet och hittade ditt blogginlägg. Jag ser att det har gått över ett år nu sedan projektet startades, har det gjorts någon uppföljning av resultaten?

Hälsningar Kristofer