Måndagsångest? Det är rätt åt dig!

Låt mig gissa. Du sitter där med lite extra måndagsångest nu. Speciellt du som så många andra går tillbaka till jobbet i morgon efter en lång och varm semester. Du sitter där med en klump i magen, med tankarna på alla de krav som kommer att ställas på dig och allt det där som du borde gjort i innan sommaren.

Det är rätt åt dig!

Ja, inte som ett straff för att du var lite lat i juni, eller att du inte har kollat av och svarat på mail under semestern så att du har 572 mail som väntar. Absolut inte.

Nej, du förtjänar det för att din måndags/åter-till-jobbet-efter-semesterångest behövs för att du ska fungera och må bra på jobbet i morgon. Den ångest du känner är ditt sätt att förbereda dig på och ställa in dina kognitiva funktioner, ditt stressystem och för all del även förbereda magen på surkaffet ur automaten. Allt för att du ska vara redo att möta just de krav som arbetet för med sig.

Allt är nämligen inte enkelt, och det hjälper inte att försöka tänka positivt för att saker och ting ska ordna sig. Inget ordnar sig. Någon måste göra det. Och den som lyckas bäst är den som är förberedd för det.

”Tänk positivt”-maffian har under många år fått härska fritt på våra arbetsplatser och bli inte förvånad om du i morgon i fikarummet hittar en glansig inbjudan till en ”inspirationsföreläsning” där någon leende guru ska berätta sin självupplevda historia och beskriva hur du ska övervinna livets alla förtretligheter om du bara ”tänker positivt”, ”sätter höga mål”, eller, vilket verkar vara det viktigaste just nu, ”lever i nuet”

Visst, din arbetsgivare bjuder gärna dig och dina arbetskamrater på en halvdag i en nedsläckt salong, där du kan få dig ett gott skratt åt föreläsarens små anekdoter. Anekdoter som av någon anledning oftast innehåller en rolig passage och avslutas med någon som liknar Niclas Wahlgrens textrad i reklamen för Vitae Pro ”Om det funkar för mig, så bör det funka för dig.”

För det första är det inte så. Speciellt inte eftersom de exempel som dras på dessa inspirationsföreläsningar är konstruerade, eller åtminstone anpassade för att i första hand locka till skratt och få dig att köpa föreläsarens bok efteråt.

För det andra, visst sitter du på denna föreläsning med blandade känslor. Du skrattar med, men samtidigt tänker du att ”så enkelt är det inte”, eller ”försök leva i nuet med ett heltidsjobb, 4 ungar som ska skjutsas hit och dit” osv. Det paradoxala inträffar att din kritiska sida slår till och bromsar det flöde av inspiration som det var meningen att du skulle känna. Du får till och med lite ångest för att du inte kan ta till dig av det budskap som försöker förmedlas.

Grattis. Du fungerar.

För till skillnad mot den tandblekta föreläsaren ska du tillbaka till en annan verklighet. Din verklighet som föreläsaren sällan kan förstå hur den är. En verklighet där det inte räcker med att tänka positivt, sätta höga mål eller leva i nuet. I en verklighet där det DU måste ta ansvar för att saker och ting blir gjorda, att omsätta eventuella positiva tankar och höga mål i konkreta resultat och planera för framtiden, långt bortom nuet.

Det ÄR belastande, men det går att klara av. Om du förbereder dig. På att det kan gå åt helvete, att det blir jobbigt och att du kanske inte kommer att hinna klart i tid. Allt det där som låter allt annat än det positiva som optimisten tycker du ska tänka på.

Det är detta som måndagsångesten är till för. Den kommer att ge dig en möjlighet att förbereda dig på allt skit som kommer i morgon då du kliver in på jobbet.

Och kommer det ingen skit, ja då är det ju bara att tacka och ta emot.

Pessimistisk syn på livet?

Ja, du har just läst en text från en pessimist, en riktigt lycklig pessimist!

4 Kommentarer
 1. Mats Falck says:

  Tack Mattias!

  Fösta arbetsdagen efter en fantastisk sommar känns plötsligt mycket roligare. Det här skall nog gå bra.

  //Mats

  Svara
 2. Helen Hed says:

  Tack Mattias!
  Det har redan hunnit bli fyra arbetsdagar efter semestern för mig, men efter att ha läst ditt blogginlägg så känns det bättre.
  Nu hör jag ju till dom där tokarna som i alla fall oftast hoppar ur sängen med ett leende och en sång på läpparna – till det efter någon minut slår mig hur mycket jag har lovat att jag ska hinna göra. Då du, då sticker jobbdjävulen upp sitt tryne och börjar räkna upp vad som ska hinnas med.
  Efter att ha läst dina rader så slår det mig att det nog inte är så dumt ändå.
  /Helen

  Svara
 3. Johan says:

  Mycket bra! Utan att ha läst någon psykologi så är det roligt att få sina fördomar om de överbetalda må-bra-och-få-inspiration-att-nå-dina-mål-föreläsarna bekräftade.

  /Johan

  Svara

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *