Det är ditt fel att kollegan kommer sent till mötet!

Hur många gånger har vi inte suckat åt kollegan som kommer sent till mötet, precis som han/hon gjort de senaste tio mötena. Vi himlar med ögonen gentemot våra andra kollegor och vill skrika ”Jäkla människa”, men vi vinkar bara in personen och fortsätter mötet som att inget hänt.

Att det är besvärligt med människor som inte passar tiden är helt klart. Att tycka det är respektlöst och slarvigt är också naturligt. Det finns dock sällan något ont i tidsoptimisten. Jag menar, det är ju inte så att tidsoptimisten ställer väckarklockan 30 minuter sent med avsikt, bara för att kunna jävlas med oss genom att komma sent. Det är snarare så att tidsoptimisten ofta är en ganska gla´och go´ människa som de flesta på arbetsplatsen tycker om. Om det inte varit för detta med att passa tider. Därför kan det vara svårt att bli förbannad på tidsoptimisten.

Sedan alla dessa bortförklaringar. Det finns alltid en förklaring/bortförklaring till varför personen är sen. Det kan vara punktering, eller en kraschad dator. Om den inte blivit stulen förstås, och egentligen, egentligen vet vi att det bara är just en bortförklaring som sällan har någon grund i verkligheten.

Och det är nu vi kommer till varför det kan vara DITT fel att tidsoptimisten aldrig bättrar sig.

För lika väl som vi egentligen vet att bortförklaringen är en bortförklaring, lika självklart är det att inte ifrågasätta den. På något sätt är det som en överenskommelse där tidsoptimisten vet att du inte tror på den, men du går med på att låtsas att du tror på den. Alla är nöjda och det blir inget bråk.  Hur låter det förresten då tidsoptimisten ramlar in i mötesrummet några minuter för sent? Jo, det blir som en sketch där han ursäktar sig, och du glatt säger:

– Äh, inte gör det nåt, sätt dig så kör vi!

Det är precis detta som gör att du faktiskt för skylla dig själv. Ditt beteende skapar inget incitament för förändring utan tidsoptimisten snarast förstärks i att det inte spelar någon roll om man passar tiden. Vi måste börja vara ärliga mot varandra och faktiskt visa vad vi tycker.

Att tidsoptimisten ofta kan vara respektlös och en slarver är helt klart, men du är sällan helt oskyldig själv!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *