Det politiska trycket behöver ökas under det kommande året

Återigen … I fredags inträffade ännu ett jordskred centralt på Indonesiens huvudö Java efter häftigt skyfall. 18 människor är bekräftat döda och närmare 100 människor är anmälda som försvunna. Flera hundra människor fick evakueras. Mer än 100 hus sveptes bort i byn Jemblung. Flera jordskred har drabbat området under de senaste dagarna efter ovanligt häftiga skyfall.  Som en del i ett SIDA-projekt som jag ledde 2012-2013 så genomfördes i december förra året en stor livesimulering av ett jordskred i distriktet Gunung Kidul, för att testa beredskapen i hälsosektorn och stadsförvaltningen. Tre dagar innan övningen hade ett jordskred på norra Sumatra dödat ett tiotal människor. Eftersom klimatförändringarna medför mer extremt väder är oron mycket stor inför framtiden.

Det senaste globala klimatmötet avslutades sent i lördags efter att man i vanlig ordning fortsatt mötet på övertid. Mycket stod på spel. Ett slutdokument skrevs till slut under och godkändes innan mötet bröts.

Slutdokumentet, som ska bana väg för ett bindande klimatavtal om ett år, har av flera på plats beskrivits som urvattnat och att det inte speglar det stöd som finns bland människor för övergång från fossila bränslen till förnybar energi. Några punkter som orsakat svårigheter i tidigare förhandlingar drogs tillbaka och dessa kan förstås orsaka svårigheter senare. En deltagare sa ”Det fanns en elefant i rummet vid förhandlingarna som vi inte lyckades locka ut. Att förstå hur man rättvist delar arbetsbördan mellan utvecklade länder och utvecklingsländer för att ta itu med klimatförändringarna har blivit den stora stötestenen på vägen till Paris”. Man kom dock överens om skrivningar som rör hur länderna ska redovisa de nationella klimatåtagandena i början av 2015. Man gjorde också en ”färdplan” för hur förhandlingsarbetet ska bedrivas fram till COP 21 i Paris. Inför det mötet som hålls 30 november – 11 december nästa år så arrangerar FN flera förberedande möten och det första äger rum i februari.  Även om vissa framsteg görs är det lätt att förstå frustrationen över segheten i förhandlingarna, särskilt hos de länder som redan upplever konsekvenserna av ett klimat som ändras. Det politiska trycket behöver ökas!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *