Att köpa sig fri från undervisning

grayc

Harry Grays lektioner är ren underhållning – både då och nu

Är det fult att undervisa? Det är en trend i Sverige att om man är en duktig forskare ska man köpa sig fri från undervisningen. Det finns flera anledningar till detta. Å ena sidan så får man då mer tid att forska vilket gör att man kan hålla sig på en nivå så man får mer anslag och därmed kan köpa sig fri från undervisningen också i framtiden. Å andra sidan så ger detta möjlighet för universitetet/avdelningen att finansera andra forskare som inte drar in anslag genom att de får undervisa mer. En tredje anledning till varför många tappar lusten att undervisa är att många av våra kurser har få studenter och ofta är dessa svaga.

Men det finns en poäng i att alla professorer undervisar. Utbildning är det övergripande syftet med universiteten och studenterna har rätt att träffa forskare som är framgångsrika och kan inspirera dem för vidare studier. Till skillnad från Sverige så verkar professorerna i USA undervisa sina kurser med genuin glädje. De är stolta över sina kurser (som de ofta utvecklat själva) och de skulle aldrig ens tänka tanken att fara på en konferens mitt i en undervisningperiod. Kanske är det för att studenterna betalar mycket för att gå på universiteten här, och då kräver de (eller deras föräldrar) bra undervisning? Eller är det helt enkelt så att undervisningsbiten anses viktigare här?

När jag jobbade som professor på Tulane i New Orleans fick jag undervisa en grundläggande kurs per termin, vilket betydde tre lektioner per vecka med stora klasser hela året utom sommaren. Nu kan jag inte förstå att jag klarade av det men man vande sig och jag lärde mig massor. Jag tror vi alla hinner undervisa om vi bara vill, det gäller främst att ha en positiv inställning.

1. Student says:

Intressant inlägg! Jag har mestadels haft engagerade lektorer – med en del bottennapp. Jag har också haft förmånen att gå på en föreläsning med undertecknad professor och tycker det var en av de bästa föreläsningarna jag varit på! Så keep up the good work!

Svara