Från att arbeta mest till minst

Poolen är iskall!

Vårt temporära hus – poolen är iskall!

Välkomna till min två-veckors blogg. Jag är på sabbatical vid Caltech som ligger i Pasadena, en del av Los Angeles . Jag har varit här två veckor nu: den första veckan gick åt till att få ledsna barn att gå till skolan; den andra veckan har jag startat upp på Caltech.

Vilket ställe – oerhört vackert campus med pampiga byggnader och det riktigt osar Nobelpris i varje vrå. Forskare finns överallt och vetenskap diskuteras inne som ute på olika språk. Caltech är ett av de främsta tekniska universiteten i hela världen. En liten skola med stort fokus på forskning, de har bara ca 1000 undergraduates. Det går inte att missa – foton på Caltechs Nobelpristagare finns på väggarna i varje byggnad. Det är inget småprat här, ej heller fikarum. Forskarna jobbar fokuserat bakom stängda dörrar. Ska man prata med en professor måste man först passera sekreteraren. Vilket betyder att jag har suttit ostörd på mitt kontor ganska mycket denna vecka.

Men inspirationen finns i luften. Solen skiner, det är varmt, och bergen syns i bakgrunden (höga som Kebnekajse men bara 10 min bort). Det finns minst ett kemiseminarium per dag att lyssna till och jag är oerhört imponerad av vad jag hört. Det är vanligt med seminarier och möten sent på dagarna för professorerna har inga dagistider att passa. De kan jobba jämt för de har fulltidsanställda barnflickor som tar hand om barnen. Jag minns hur skuldmedveten jag var då mina barn var lite mindre och alltid behövde vara kvar till sist på fritids. Det kan inte ens jämföras med arbetsmoralen här.

Jag tror en viktig skillnad mellan akademiska världen i Sverige och USA är att drivet att bli framgångsrik är mycket större i USA; ribban läggs högre. På gott och ont. Jag påminner mig själv om varför jag lämnade Texas för 6 år sedan – för att jag inte ville ha en barnflicka som tog hand om mina barn jämt. Jag ville både uppfostra dem och vara en (någorlunda) duktig forskare. Det funkar i Sverige men inte i USA.

1. Malin says:

Hej Pernilla!
    Jättekul att läsa din blogg, jag kommer att följa den med stort intresse! Ska bli spännande att höra om dina intryck, känns som att du skickar över solsken och inspiration till kalla norden… Och poolen, den lär nog bli populär om ett tag! 🙂 /Malin

Svara
    • Pernilla Wittung-Stafshede says:

Tack Malin, jag ska försöka ta upp en hel bunt olika ämnen, både allmänt och personligt (och kanske lite provocerande ibland), men också lite hjälpsam information för andra som kan vilja iväg!

Svara