Jo, det går visst!

3 timmar kö på DMV, en normal dag!

3 timmars kö på DMV, alltså en normal dag!

För att dra igång en process att resa bort en termin med hela familjen krävs mod, tålamod och en stark vilja. Det gäller att planera i god tid och lösa alla praktiska utmaningar som dyker upp efter hand utan att ge upp. Det är mycket som ska fixas: man behöver ett hus nära campus, man behöver en skola till barnen, man behöver ett formellt inbjudningsbrev från universitetet man ska besöka, man behöver bevisa att man har lön och försäkring från Sverige under tiden, och – allra viktigast – man behöver en man som har samma mod och vilja att resa iväg. Samtidigt som det ska funka med mannens jobb. Givetvis behöver man också lösa hur ens hus hemma – med husdjur – tas om hand då man är borta, barnen måste ta ledigt från svenska skolan, och man måste fundera ut hur man bäst handleder sin forskargrupp utan att vara på plats.

I mitt fall föll dessa olika bitar på plats efter hand – här kommer mod och tålamod in. Man måste helt enkelt ta lite risker. Vi hade en stor fördel av att vi bott i Kalifornien tidigare och att vi har amerikanska pass. Vi kunde hitta våra gamla körkortsnummer från Kalifornien (bra med en man som sparar alla papper) så vi slapp köra upp – det räckte med teoriprov för att få körkort (svårt nog, reglerna är annorlunda här). Man måste nämligen ha kaliforniskt körkort för att få köra sin egna bil här.

Eftersom barnen är amerikanare har de rätt att gå i skolan där de bor. Men först då man kommer med en hyresräkning som är aktuell kan de skrivas in i skolan och man får veta om det finns plats. Därför började vi hyra huset redan i december och min man for hit några dagar och försökte registrera barnen i skolan. Det gick ej men efter några extra vaccineringar precis före jul, fick de sen varsin plats. Det är en stor grej att fara iväg en hel termin – ett äventyr för hela familjen.

Är det värt jobbet? Just nu går jag fortfarande på helspänn så den frågan svarar jag på om ett halvår. Men det känns otroligta skönt att jag har en man som bara ska jobba halvtid här.