Vad är poängen med en sabbatical?

skrivbord

Mitt kontor med 8 kg papper från Sverige

Jag har berättat att det krävs en del för att komma iväg på sabbatical. Varför gör man sig detta besvär? En sabbatical är ett vanligt fenomen som professorer på amerikanska universitet gör cirka vart sjätte år. Det är en belöning kan man säga. Man kommer bort från sina undervisnings- och kommittéuppdrag en termin eller två, och får istället ägna sig åt att förkovra sig i ett ämne, skriva artiklar, initiera ett nytt samarbete, eller lära sig en ny teknik.

Eftersom mammaledighet inte existerar i USA använde jag mina två tidigare sabbaticals (vid Tulane och Rice) till att vara hemma med mina nyfödda barn. Inte för att jag var hemma sex månader men jag kunde då jobba som jag ville med forskningen utan att behöva passa tider för undervisning. Jag tror mitt sug efter en ny sabbatical kom sommaren 2013 då jag spenderade två veckor vid STIAS i Stellenbosch, Sydafrika. Jag var helt ensam och kunde tänka alla dygnets timmar (då jag inte blev rånad eller klappade geparder) på framtida (och då menar jag långsiktig och nyskapande) forskning som jag formulerade ner i en Rådsprofessorsansökan. Även om ansökan inte gick hela vägen, la jag grunden till framtida planer under dessa veckor.

Men Sydafrika kändes ännu mera ’off’ än Umeå, så tanken på att åka till ett mer centralt forskningsställe växte fram. Under denna termin vid Caltech har jag möjlighet att interagera med en mängd djärva och framstående forskare som kan få mig att tänka större och våga mer. Det finns både bra och dåliga saker med svensk forskning och det är viktigt att få lite distans ibland. Jag kommer att komma hem med massor av nya perspektiv, energi och inpiration – detta kommer gynna både mig och min omgivning i Sverige.