Hur har utvecklingen av smarta glasögon sett ut?

Del 2: Även om smarta glasögonen av typen Google Glass fick ett  genomslag hos allmänheten under 2013 så ä det inte ett nytt koncept.

Under de senaste 30 åren har inte bara utvecklingen av teknik varit snabb, utan även samspelet mellan människa och teknik har successivt utvecklats. Kroppsnära teknik av typen smarta glasögon har utforskats och utvecklats under de senaste 35 åren av exempelvis Steve Mann, som även brukar kallas den kroppsnära teknikens fader. Steve Mann har bland annat utvecklat ett koncept för datorbaserade glasögon – EyeTap.

Som så mycken annan teknikutveckling genom åren så är det främst militären i USA som har lett framåtskridandet av den här typen av teknik. Ett exempel är ett par glasögon för armépiloter som ser ut som en liten monokel. Piloterna får stödinformation om var fienden befinner sig även om de lämnar sin helikopter.

Ett annat exempel är Marinen i USA som har utvecklat ett par glasögon tillsammans med företaget Vuzix som soldater bland annat kan använda vid träning och simuleringar.

Såväl polisen i USA som polisen i Dubai provar hur smarta glasögon kan användas i verksamheten. I Dubai är det tänkt att polisen ska använda ansiktsigenkänning för att söka efter exempelvis brottslingar i databaser. Det hela går till så att Google Glass skannar av ansiktet på en person och via bildigenkänning så söks det automatiskt efter information i databaser efter eftersökta personer. Just möjligheten att använda ansiktsigenkänning är en mycket omstridd funktion. I början av lanseringen 2013 fick Google ta bort möjligheten att programmera för denna funktion efter högljudda protester, men den är nu uppenbarligen tillbaka.

Dock så var det med Googles Glass Explorer Program som smarta glasögon blev ett allmänintresse under 2013. Även om Google var en av de första aktörerna att lansera en prototyp av smarta glasögon för konsumenter så har flera andra företag följt efter. Här finns en lista på olika typer av smarta glasögon från andra företag.

Smarta glasögon ger en unik möjlighet att förstärka upplevelsen av den verklighet som vi har runt omkring oss genom att ge stödinformation direkt till användaren (se även förklaring i del 1).

Del 3 handlar om ett projekt som jag genomfört tillsammans med tandläkarutbildningen här vid Umeå universitet om hur Google Glass kan användas som stöd i handledningssituationer.

2 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Ytterligare områden där Google Glass prövas just nu är inom skolsektorn och för ambulansförare. Dessa projekt har jag beskrivit i ett tidigare blogginlägg (del 7) Även polisen i USA och polisen i Dubai  använder Google Glass på försök i deras verksamheter (se även del 2). […]

  2. […] av smarta glasögon är, som tidigare beskrivits (se del 2), inte ett nytt påfund även om Google är en av de allra första aktörerna att utveckla en […]

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *