Hur ser framtidens smarta glasögon ut?

Del 10: Även om Google Glass och andra typer av smarta glasögon jag har skrivit om i tidigare blogginlägg kan tyckas tillhöra framtiden, så finns det ändå glasögon på utvecklingsstadiet som ligger ännu en liten bit längre fram i tiden innan de blir en konsumentprodukt. De företag inom denna bransch som utvecklar tekniska produkter tävlar ständigt om vem som kan vara först med den senaste häftiga prylen som ingen trodde var möjlig att utveckla.

Ett av de senaste tillskotten som kan sägas tillhöra framtidens smarta glasögon är Microsofts HoloLens. Microsoft visade upp sitt experiment vid ett event den 21 januari där de visade nya tekniska egenskaper för Windows 10. Det har tagit 5 år att utveckla denna modell.

Microsoft HoloLens
Microsoft HoloLens

Microsofts HoloLens ”interagerar” med verkligen med tredimensionell holografi och användarens handrörelser samt röst.

Här visar en film hur det hela fungerar.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=qym11JnFQBM]

I denna film beskrivs HoloLens möjligheter.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=aAKfdeOX3-o]

Det finns också många andra spännande forskningsprojekt som använder sig av augmented reality för att förändra vår perception av verkligheten. Ett sådant projekt är exempelvis ”IllumiRoom ” som är utvecklat av Microsoft Research. IllumiRoom använder sig av Kinect och en projektor för att skapa en viss oskärpa mellan bildskärmens innehåll och den miljö vi har omkring. Denna teknik slår på så vis samman den virtuella och den fysiska världen. Exempelvis kan IllumiRoom ändra utseendet av rummet, framkalla skenbara rörelsen, förlänga synfältet för att möjliggöra helt nya spelupplevelser.

IllumiRoom använder sig alltså av rummet du sitter i som scannas av Kinect och anpassar det visuella som sedan projiceras i realtid utan att på förhand anpassa grafiken. Vad som visas i filmen sker i realtid och inga specialeffekter har lagts på i efterhand.

Själv är jag absolut ingen spelfantast men denna teknik att använda en del av rummet i spelupplevelsen lockar till och med mig. Jag är helt fascinerad av denna möjlighet.

Se filmen och låt dig fascineras av hur IllumiRoom fungerar.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ZhvrOkaDxAY]

Med dessa framtidsspaningar ber jag att få tacka för mig. Detta är alltså mitt sista blogginlägg. Tio olika delar har jag knåpat ihop och det har varit fantastiskt roligt att få berätta om mitt forskningsområde. Tack till alla som har läst!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *