Jag – en föreläsande, forskande företagare

Mångsysslare kallas jag när universitetet presenterar min ”forskarblogg”. Jag fick fundera en stund på om jag gillade det epitetet eller inte. En etablerad forskare hade helt säkert inte gjort det. Men nu är jag ju inte forskare i ordets traditionella betydelse. Jag är företagare, föreläsare och så forskar jag alltjämt en del, så mångsysslare stämmer kanske rätt bra ändå. Fast allt handlar ändå om samma sak, nämligen att simulera fysik med datorer, gärna då att det blir både visuellt och interaktivt.

Den här dagen är osedvanligt full med aktiviteter. Först ledningsmöte på Algoryx, det företag vi avknoppade för snart åtta år sedan, därefter måndagsmöte med all personal. Sedan ett antal frågor runt rekrytering, några säljcase, och en blick på ekonomin – ja, sånt som typiskt ingår i VD-sysslorna.

Efter lunch så startar så äntligen min kurs upp på universitetet, ”Visuell interaktiv simulering”.  Jag jobbar alltså kvar på 10–20% vid universitetet och ser nu mycket fram emot att få undervisa igen efter ett års uppehåll. Att arbeta med studenter håller utan tvekan igång hjärnan och tvingar mig att ha koll på all ny forskning inom området. Dessutom är det verkligen en helt speciell förmån att få vara med när unga människor bygger ny kunskap och nya färdigheter.

Känslomässigt domineras dock dagen av att det är budgivning på vår villa idag. Vi har bott på Tomtebo i 15 år, men nu har vi köpt radhus nere i centrum så hela familjen flyttar ner i slutet av april!

Det här blev en liten dagsrapport från mångsysslaren. I kommande bloggar kommer jag att dyka ner djupare i allt från grundforskning i fysik och datavetenskap till samverkansfrågor, företagande och forskningspolitik.

Vi hörs!