Kan glasögon vara smarta?

Del 1: En av de tekniktrender som har förutspåtts ska få ett ökat inflytande på marknaden under 2015 är bland annat smarta glasögon. Under de följande två veckorna kommer jag att blogga främst om smarta glasögon av typen Google Glass och de forskningsprojekt som jag har använt dem i.

Teknikutvecklingen i samhället går mycket snabbt och en av de senaste trenderna är smarta glasögon. Smarta glasögon hör till kategorin Wearable Technology  eller kroppsnära teknik som det brukar kallas på svenska. Google var en av de första aktörerna på marknaden med sina då mycket omtalade Google Glass, som de lanserade 2013. Namnet benämns i singular, Glass och inte i plural Glasses vilket är en vanlig förekommande felsägning, eftersom glasögonen består av endast ett prisma och inte två. Även om Google var en av de första civila aktörer att lansera den här typen av teknik så är det minst ett 30-tal andra företag som i dagsläget utvecklar någon form av smarta glasögon även om inte alla har produkter som finns på den öppna marknaden ännu.

Vad är då egentligen Google Glass?
Som nämnts ovan så är Google Glass ett par smarta glasögon som bärs på huvudet med ett litet prisma ovanför höger öga. Glasögonen är bland annat röststyrda och till viss del även rörelsestyrda. Exempelvis så går det att ta ett foto genom att bara säga ”ok, glass take a photo” eller genom att blinka med högra ögat, d.v.s. blinka med det öga på den sida där prismat sitter. Prismat fungerar som en liten bildskärm och projicerar stödinformation, så kallad augmented reality eller förstärkt verklighet. Det är även på denna sida av glasögonen som kameran sitter.

Kort och gott kan man säga att Google Glass fungerar ungefär som en smartphone  men att användaren inte behöver använda sina händer för att manövrera tekniken. Framför allt så är smarta glasögon av typen Google Glass skapade för att underlätta kommunikation och att dela information. Några andra användningsområden, förutom att ta foton, är exempelvis:

Filma
Skicka meddelanden
Ta röststyrda anteckningar
Läsa och besvara mail
Google efter information
Genomföra videosamtal
Sound Search, d.v.s. söka efter information om vilken låt som spelas exempelvis på radion
Kalenderhändelser och påminnelser
Vägbeskrivning

Vad är skillnaden jämfört med en smartphone?
Den största skillnaden jämfört med en smartphone är den sömlösa integreringen av appar. När man använder en smartphone så öppnar man och stänger appar aktivt på mobilen medan i Google Glass så aktiveras de genom röstkommando eller att de dyker upp i timeline (se bild nedan) just när användaren behöver informationen. Ett exempel på ”the right information at just the right time”, ett koncept som Glass bygger på, är när jag befinner mig utomlands. När jag startar Glass i utlandet så känner de av, via GPS, i vilket land jag befinner mig i. Då dyker det automatiskt upp information om exempelvis valutakursen utan att jag aktivt efterfrågar det. När jag väl är hemma igen så försvinner den informationen.

Del 2 i denna serie handlar om utvecklingen av smarta glasögon.

Tech Specs
tech_specs

Timeline som visas i prismat
glass

3 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] i två veckor och hunnit använda med dem lite mer, ser jag oanade möjligheter med denna typ av smarta glasögon. Det är endast fantasin som sätter gränserna. Framför allt inom området utbildning där dessa […]

  2. […] När det gäller utveckling av kroppsnära teknik och Glass i synnerhet så använder Google sig av konceptet – ”Getting technology out of the way”. Det vill säga tekniken ska inte vara i vägen eller att händerna inte ska vara upptagna när man behöver använda den. Tekniken ska helt enkelt bara finnas där och aktiveras när man behöver den som bäst. Därav är Glass både röststyrda och till viss del även rörelsestyrda (se även en mer ingående beskrivning i del 1). […]

  3. […] Smarta glasögon ger en unik möjlighet att förstärka upplevelsen av den verklighet som vi har runt omkring oss genom att ge stödinformation direkt till användaren (se även förklaring i del 1). […]

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *