Hur man förvandlar djur till statistik – en stegvis beskrivning

DSC_0090_andrea gillgren

Först hugger man tag i en rejäl portion av botten med en sådan här Van Veen-huggare. Huggen måste vara raka och fina för att vara representativa. Sådana hugg åstadkoms lättast genom att säkerställa att solen skiner och havet är relativt platt. (foto: Andrea Gillgren)

 

 

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sedan sållar man hugget noga och konserverar sållresterna i formalin, färgad med läckert bengalrosa (alltså, för att förtydliga; man spolar vatten på leran tills den löst upp sig och allt runnit bort genom ett 1 mm såll och bara djuren och väldigt lite skruffs förhoppningsvis, är kvar). Detta kan vara tröttsamt arbete, särskilt i hög sjö. Med bra musik öronen blir det lättare. Välj gärna något uppiggande! (foto: Johanna Crona)

 

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Sådana här djur kan det vara till exempel. Skorv! Även kallad ishavsgråsugga. Här ett ståtligt exemplar. Äter allt som ramlar ner på botten. Akta tårna när du badar! (foto: Johanna Crona)

 

DSC_0206

Hemma på labbet pytsar man elegant upp lite skruffs i en vanna och plockar fingerfärdigt ut de vackert rosafärgade djuren. En lite varning utfärdas här; arbetet är mycket monotont, se till att inte sitta alltför bekvämt, på så vis blir det lättare att hitta motivation för pausgymnastik. (foto: Johanna Crona)

 

DSC_0204

Slutligen sorterar man dom efter art och räknar antalet individer av varje. Efter några månaders jämviktande i formalin vägs dom artvis. Voila! De har förvandlats till mätvärden! Nu är det fritt fram för var och en att laborera med diverse statistiska verktyg, helt efter tycke och smak. (foto: Johanna Crona)

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *