I alla väder

Himlen är grå över Norrbyn idag. Klockan är åtta på morgonen och jag har precis burit ombord min packning på Lotty. Täcke, kudde, regnkläder, storstövlar, mat i mängder och allt från vinterjacka till badkläder. Temperaturen är oberäknelig den här årstiden och det gäller att vara förberedd!

Jag sätter mig med kartor, stationslistor och koordinater några minuter och förbereder en färdplan. Vi har många nya stationer att prova ut i år så det är svårt att veta hur lång tid allt kommer att ta. Det är också svårt att veta hur vädret tänker sig att den här veckan ska bli. Vädret struntar oftast högaktningsfullt i mina planer och det är lika bra att acceptera det redan från början. Vädret gör som det vill. Varje gång jag har försökt att kämpa emot har jag förlorat. Oftast är det bara tid jag förlorat, ibland kan det vara tålamodet och ibland (läs; oooerhört sällan, naturligtvis!) är det min heder och stolthet som sjöman, då jag tvingats inta horisontalläge på durken, däckad av sjösjuka.

Jag är ingen forskare. Jag är marinbiolog med en helt vanlig fast ändå mycket ovanlig T/A-tjänst. Jag jobbar med det nationella miljöövervakningsprogrammet och tar vatten- och bottenprover från Bottniska viken i alla väder. I alla väder. Tro mig.

Vi levererar resultat och mätvärden från platser långt bortom horisonten. Vi analyserar närsalter i stormvågor på Bottenhavet, titrerar syreprover stadigt bredbenta i rullandet i sydostlig kuling, mäter pH och inkuberar bakterier skakandes fram i tät driv-is i Kvarken. Vi borrar oss genom isen i Bottenviken och tar prover på vattnet fast det är så kallt att både vattenhämtaren och fingrarna fryser och stelnar. Jag känner en enorm stolthet över det, över oss, över beslutsamheten och modet och viljan att göra ett bra jobb trots att förutsättningarna verkar omöjliga.

Vi har bra dagar också förstås. Och stillsamma stjärnklara vinternätter. Vi har hisnande svävarturer över skärgårdsisen och helikopterfärder över gnistrande isvidder med hundratals solande sälar. Vi har dagar då vindarna är varma och milda och solen glittrar i små krusiga vågor, dagar då solnedgången får himlen att brinna och havet är så stilla och blankt att man knappt vet vad som är upp och vad som är ner.

Idag är en bra dag, trots gråmulenheten. Vädret är gynnsamt och vågor och vind vill åt samma håll som vi. Vi lämnar vardag och verklighet bakom oss och styr ut till havs, åker söderut, mot nya äventyr, mot fjärran stränder och skär. Vi är på väg! Allt är möjligt! Framför oss ligger endast horisonten. Och 140 bottenprover, förstås.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *