KISS – Keep It Super Simple!

Hallå Everyhopa!

Välkommen till min forskarblogg som jag fått äran att skriva för Umeå universitets räkning.

Det här är både ett roligt och utmanande uppdrag och jag ser nu möjligheten att få ”lägga ut texten” lite. Det bör kanske tilläggas ”lagom mycket” så ingen blir nervös över vad som nu ska avhandlas. Jag är medveten om att jag ibland pratar lite väl impulsivt (och nej, det inte för att jag är psykolog och lider av ADHD). I skrivandets stund finns de där värdefulla sekunderna som hjälper mina mentala processer att hindra de meningar och uttryck som inte lämpar sig i sådana här forum att få svängrum (och nej, jag har inte Tourettes heller); jag är helt enkelt bara skapad så här.

Bloggarna under de följande två veckorna kommer att avhandla min forskarvardag, reflektioner av forskarvärldens hieroglyfer och sanningar som inte går att replikera (upprepas). Jag kommer dock inte att hänge mig åt frosseri av obegripliga facktermer som bara 1 % av jordens befolkning förstår, utan tänkte hålla mig till det enkla. Jag försöker följa en livsvisdom som min gamla och kloka forskningsledare, professor Lage Burström, en gång lärde ut: Keep It Super Simple (KISS). Prata och skriv så folk förstår! Manus till tidskrifter eller ansökningar om forskningsmedel måste bestå av ett språk och budskap som är tydligt och om möjligt okomplicerat för den stora massan.

För några veckor sedan var jag på ett möte med forskarkollegor som också fått ett Wallenberg Academy Fellowship. Där pratade bland andra den före detta redaktören för den ansedda vetenskapliga tidskriften Science om just detta viktiga ämne. Sluta komplicera saker som går att förenkla. Ett enkelt språk kan kanske uppfattas som banalt i vissa mindre kretsar, men ordet är trots allt vårt främsta verktyg för att nå ut med kunskapen. Kan vi inte använda det, så är det som att ro utan åror.

10 Kommentarer
 1. Kristina Viklund says:

  Kloka ord! Jag är kommunikatör, och möter ofta forskare som är livrädda för att deras forskning ska presenteras på ett trivialt sätt. Men även avancerade saker går att beskriva enkelt, om bara huvudsyftet är att förklara och inte att framställa saker som just komplicerade.

  Svara
  • Jessica K Ljungberg says:

   Hej Kristina,
   Tack för din kommentar!
   Det här är oerhört viktigt för kunskapsspridningen och jag tror det är viktigt att vi törs lyfta ämnet. Det gäller inte bara det skrivna ordet utan även hur vi muntligt förklarar våra fynd för icke-experter. Det är förstås en stor skillnad mellan att tydliggöra det jag forskar om och resultat inom, låt säga kvantfysik, men det finns en stor vinst att hämta om man strävar efter att förenkla. Jag tror dessvärre att det är som du säger, många forskare är rädda att deras idéer och tankar ska framstå som banala och då väljer många att komplicera saker i onödan.

   Svara
 2. Ylva Linghult says:

  Hej Jessica K! (du har ju nästan ett artistnamn 😉
  Roligt med denna kloka livsvisdom (KISS).
  Inte så konstigt att du är så framgångsrik.
  Lycka till med ditt bloggande. Jag ska fortsätta läs den.

  Svara
 3. Helen Hed says:

  Hoppas att fler är inne på den linjen, att prata och skriva så att folk förstår.

  Och liksom K.V. i sin kommentar så tycker jag att det är viktigt att vi inte sätter likhetstecken mellan enkelt och trivialt.

  Svara
 4. Sandra Björkman says:

  Kloka ord Jessica! Det krävs mycket kunskap för att göra det svåra begripligt. Ska verkligen anamma Kiss i min vardag. (möten i demensvården)
  /Sandra

  Svara

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *