Nobelmingel och Stjärnglans!

Plötsligt händer det! Grådammiga forskare får putsa skorna, damma av högtidskläderna, frottera sig med andra storfräsare och dricka champagne av dyraste sort. Jag pratar förstås om vår vackra tradition av nobelfirande!

NobelmingelI år fick även jag äran att delta vid förminglet på Nordiska Museet i Stockholm och som hölls dagen före den stora middagen. En förväntansfull hop av muntra ansikten stod samlade utanför ingången då jag kom. Biffiga vakter släppte in alla efter noggrann kontroll av samtliga gäster. Därefter vankades champagne, snittar och småprat med olika spännande människor. Jag tänkte drista mig till att få gratulera den japanska mottagaren av fysikpriset, men det var sannerligen helt hopplöst. Han hade en dyrkande hop av landsmän som bildade en järnfast ring, fullkomligt ogenomtränglig även för den mest ”muskliga” body-builder att ta sig igenom. Kanske var de alla fysikforskare på väg upp i karriären eller rent ut av hans hemliga Kung fu-team som så noga höll koll på varje steg han tog.

Det slog mig när jag stod där att det inte är helt enkelt att gå fram till vem som helst och starta en konversation. Är man av naturen inåtvänd så måste detta vara oerhört påfrestande. Man kan ju knappast låtsas stå och läsa mejl eller knyta skorna i all evighet. Nej, två dyrbara timmar har man på sig att mingla runt och vad man gör av dem kan få väldigt olika utfall.

Jag är inte särskilt blyg så jag tog chansen att prata med lite olika människor. En forskare som undersökte målsökande mediciner, en som studerade minnesfunktioner hos möss och sen var det Nisse som förvaltade nobelstiftelsens pengar.

Det slog mig att med mod kan man ta sig lite längre, även i forskarvärlden. Våga skicka de där mejlen till forskningsledare eller företagsledare som man gärna vill etablera samarbeten med. Det kan vara början på något nytt, stort och spännande och det värsta som kan hända är att man får ett nej.

Med ett tydligt mål, lite mod och luft under vingarna, kan man få en rundtur till stjärnorna och tillbaka.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *