Försvunnen väska och berättelser om sammanhang

Sydney välkomnade mig med 30 grader, 80 procents luftfuktighet och ett bagageband som snurrade varv efter varv utan att min väska dök upp. Den är på vift i Bangkok. Kanske.

Nåväl, ett av de projekt jag ska jobba med under detta besök är en studie med unga vuxna som blivit intervjuade flera gånger mellan de var ungefär 18 och 24 år. Vi kan kalla dem Matt, Cate och Michael.

Matt valde att gå en fyraårig praktisk utbildning på högskola och var tämligen säker på att han skulle få jobb när han var klar. Han jobbade därför flera pass i veckan på en pub för att betala hyran och andra utgifter. Det tog på hans krafter. När examen var klar var arbetsmarknaden en annan än när han började och att hitta ett jobb blev betydligt svårare och mer påfrestande än vad Matt räknat med. Efter månader av jobbsökande fick han till slut ett jobb 470 mil bort i en liten stad i en av landets mest avlägsna delar. Matt såg jobbet som en bra karriärmöjlighet men mådde dåligt av det heta klimatet, skiftarbetet och saknaden efter familj och vänner.

Cate åkte utomlands som volontär direkt efter gymnasiet och har sedan dess bott hemma hos föräldrarna och arbetat heltid för en välgörenhetsorganisation. Hon gillar att hon kan spara lite pengar men känner sig uttråkad.  Att plugga vidare finns i tankarna men hon tvekar. Familjen förväntar sig att hon ska köpa en lägenhet och så småningom gifta sig. Hon är inte lika pigg på det. Cate byter jobb och funderar vidare på vad hon vill i livet. Efter att hon fått kontakt med släktingar i Europa och besökt dem vill hon resa mer och det slutar med att hon migrerar till föräldrarnas europeiska hemland. Saker blev inte alls som varken hon eller hennes föräldrar hade räknat med.

Michael kommer från en mindre ort utanför en storstad. Han vill komma in på en utbildning till ambulanssjukvårdare men betygen räcker inte till. Istället flyttar han ett par timmar bort för att plugga till sjuksköterska vilket han inte alls trivs med.  Michael hoppar av och hans föräldrar blir besvikna på honom. Han får knappt flytta hem igen och mår dåligt psykiskt. Efter att ha jobbat kvällar och nätter på en pub under ett år väljer han att plugga till lärare och livet vänder. Han ser fram emot att jobba och känner att livet är meningsfullt.

Dessa tre historier innehåller givetvis mycket mycket mer. Det gemensamma är att de alla upplevt osäkerhet kring framtiden och press att ”bli något”. En känsla av sammanhang har varit viktigt för att må bra och den är beroende av materiellt och socialt stöd. Sammanfattningsvis: psykiskt välbefinnande är både en förutsättning för, och en konsekvens av processen att bli vuxen.

De ringde från flygplatsen. De har hittat min väska i Bangkok. Kanske.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *