Tagliatelle med CRISPRigt grönsaksfräs

Framtidens trädgårdsväxter är redan här!

Dagbok från världens första (?) trädgårdsodling av CRISPR-editerade växter

Jag skall i denna blogg beskriva min anspråkslösa odling sommaren 2016 av några växter som kanske inte ser så mycket ut för världen men – om man vill ta till stora ord – öppnar för att all tillgänglig kunskap om växter skall kunna bidra till att ”rädda världen”.

En av växternas gener har ”redigerats” med hjälp av CRISPR/Cas9, en liten bit av deras DNA har helt enkelt försvunnit. Exakt samma förändring kan uppstå spontant – inte ”med flit” som i dessa – och frågan har varit om dessa växter skall räknas som genetiskt modifierade (s k GMO) eller inte. Detta diskuteras över hela världen.

Vi lyckades 2015 få en myndighet att säga att enligt deras tolkning kunde de inte betraktas som genetiskt modifierade enligt EUs regelverk, då de inte innehöll något ”främmande DNA”. Dessutom går det inte att avgöra om förändringen skett spontant eller genom människans försorg; det skulle vara märkligt att ha två exakt lika växter där den ena var förbjuden, medan den andra var tillåten att odla utan begränsningar. Det är den enda rimliga tolkningen. Om växterna betraktas som GMO skulle den som odlar dem knappast kunna bli fälld i domstol för det – om det är omöjligt för en åklagare att visa att ett brott överhuvudtaget är begånget skall det inte gå till åtal.

Här finns information om vår ansökan till Jordbruksverket och deras svar, tillsammans med länkar till en del av det som skrivits om detta sedan beslutet blev offentligt. Jag har i ett tidigare blogginlägg beskrivit hur oerhört krångligt det är att få göra fältförsök med växter som klassas som GMO – i realiteten är det nästan bara vi i hela EU som får genomföra sådana.


31/5 2016

Nu är det dags att så. Jag sitter på altanen med utsikt över Umeälven och fyller torvkrukor med jord. Det har varit en vacker dag men börjar bli lite kyligt så här på kvällen.

Nysådd kålodling

Nysått i torvkrukor

 

Jag har ingen aning om grobarheten men rumstemperatur, bra såjord och lagom vattning borde kunna väcka fröna ur sin slummer. Jag märker upp krukorna så att de inte ska bli ihopblandade med de andra små krukorna med som ruvar på fönsterkarmen i uterummet.

Nysådd kålodling

Tio små krukor…

 

11/6 2016

Det har grott! Jag var lite orolig eftersom vi varit borta ett par dagar och passat barnbarn, det är lätt att så små krukor torkar ut. Jag hade visserligen kvar frön om det skulle behövas en andra sådd, men de kommer nog inte att behövas ändå. I alla fall inte om jag kommer ihåg att vattna dessa. Ljuset och temperaturen är bra på fönsterkarmen i uterummet.

Kålodling i fönster

Ljuset och temperaturen är bra på fönsterkarmen i uterummet.

20/6 2016

Kålodling i fönster

Det tar sig sa mordbrännaren! Plantorna har utvecklat sig fint och det är dags för utplantering.

 

Klimatet kan vara bistert nära Lapplandgränsen så jag är försiktig och vill inte riskera att en sen köldknäpp fördärvar odlingen. Vi har fått några gamla pallkragar, en av dem blir nog en bra plats för plantorna. I de andra pallkragarna spirar redan sallad, ärtor och mangold, i en finns det smultron och i en annan jordgubbsplantor. Jag vet inte hur stora kålplantorna kommer att bli, men chansar på att elva stycken i en pallkrage blir lagom.

Kål i pallkrage

Från krukor till pallkrage.

 

Vis av erfarenheten av kålodlingar tänkte jag täcka dem med duk. Vissa år är det inga större insektsproblem men ibland slår kålmalen till. Den ska inte kunna övervintra här, utan det beror på väder och vind om de sprids hit. Jag har duk i garaget, men inget lämpligt att fästa den på. Jag tillverkar en ”tältstomme” av ståltråd som jag hoppas skall hålla upp duken och låta den sluta tillräckligt tätt – det är inte så lätt att hålla kålmalen ute.

Kålodling

Stommen på plats.

 

4/7 2016

Jag har kommit hem från en konferens i Prag och upptäckt att mitt kålmals-skydd inte fungerat, ett par av plantorna är ätna av. Kålmalen har ett skydd mot kålväxernas kemiska försvar, glukosinolaterna. Dessa glukosinolater är giftiga för insekter. Endast de som utvecklat ett enzym som bryter ned giftet kan leva av kål, men dessa specialister (kålmal, kålfjäril, rapsfjäril och några till) har fått en näringskälla där de inte behöver konkurrera med andra insekter, och har blivit skadedjur i våra trädgårdar.

Så här i efterhand ångrar jag att jag sått rädisor bland mangolden, de drar kålmalen till sig. Jag får inspektera plantorna så ofta jag hinner och plocka bort de kålmalslarver jag ser. Det kan gå bra men det känns lite oroligt eftersom det verkar vara kålmalsår. ”Kopiösa mängder kålmal flyger i stora delar av landet” skriver Jordbruksverket i sin lägesrapport. Tittar jag kring mina pallkragar måste jag hålla med.

Kålodling under duk

Kålodling under duk, till skydd mot kålmal.

 

16/7 2016

Ajajaj, jag lyckas inte hålla kålmalen stången, det är ganska mycket angrepp. Jag beslutar mig för att ta bort täckduken eftersom den inte verkar skydda i alla fall. Då blir det lättare att plocka larver och nu skall jag försöka göra det varje dag så att inte angreppen blir för svåra.

Kålodling i pallkrage

Utan täckduk.

 

28/7 2016

Kålmalsbekämpningen går hyfsat, kålplantorna växer och är inte alltför mycket angripna nu – fast de ser inte helt fräscha ut. Min fru tror att tagetes kan hålla vissa angripare borta. Jag har sagt att jag tror att det endast visat sig verksamt mot vissa nematoder, och att kålmalen knappast kommer att bry sig, men hon planterar i alla fall ett par tagetes bland kålen. De får stå kvar – det bli säkert inte värre av dem och det blev ganska fint, eller hur?

Kålodling – med tagetes – i pallkrage

Tagetes gör ingen skada.

 

14/8 2016

Det växer på i pallkragen. Jag hade hoppats att de skulle utvecklas lite fortare, men en del av plantorna har nu börjat utveckla blomställningar. Dagen för första skörden nalkas. Det får nog bli så att jag inte bara tar blomställningarna utan en bra bit av skottet, ungefär som när man skördar broccoli (fast blomställningarna på dessa plantor är mycket mindre än på broccoli).

Kål och tagetes

Snart skördetid.

 

16/8 2016

Den stora dagen har kommit och Gustaf Klarin från Sveriges Radio är här för att vara med på denna kanske historiska händelse: Jag skall laga till världens första middag på en CRISPR-genomediterad växt! Det är osannolikt att det skett förut i Europa (eftersom det bara är i Sverige som vi får göra detta), och jag har försökt ta reda på om det verkligen kan vara världspremiär. Ingen jag frågat har hört att det skett förut, men det går inte att vara säker. I vissa länder skulle nog många dra sig för att berätta det. Så mycket är då säkert att det är första gången som det görs öppet.

Gustaf intervjuar mig ute vid pallkragen, och sedan skördar jag en del av plantorna och vi går in i köket. Jag har förstås funderat på hur jag skall tillaga kålen och kommit fram till att jag skall hitta på ett helt nytt recept, på vinst och förlust. Det vore ju visserligen lite tråkigt om världens första middag med ”framtidens växter” skulle smaka dåligt, men det är en risk man får ta. Förutom kålplantorna plockar jag med lite mangold, sockerärtor och lite av en speciell lökväxt jag fick av en gammal klasskompis för över 20 år sedan. Jag vet faktiskt inte vad det är för slags lök, jag har inte hittat något som liknar den i någon trädgårdsbok och inte ens min kollega Roland von Bothmer – som faktiskt är specialist på löksystematik – känner igen den när jag visat bilder på den. Hursomhelst, här är dagens skörd:

Nyskördad CRISPR-kål

Ny skördad kål, mangold, sockerärtor och lök.

 

Jag tar en tur i kryddgården och plockar med mig lite av varje. Efter att grönsakerna rensats och sköljts kommer pastavattnet på spisen. Just innan det kokar upp börjar jag fräsa grönsakerna.

CRISPR-kål i stekpannan

Grönsaksröra.

 

Stefan Jansson vid spisen

Artikelförfattaren i köket.

 

Den nykokta pastan läggs i en skål, på med grönsakerna, Västerbottensost och kryddor. Vädret är strålande så vi sätter oss ute på altanen, och Gustaf får äran att bli den första i världen som tar för sig av en CRISPR-måltid.

 

 

Gustaf Klarin (SR) proväter CRISPR-kål

Gustaf Klarin tar för sig av CRISPR-kålen…

 

Gustaf Klarin (SR) proväter CRISPR-kål

…och låter sig väl smaka.

Jag hade typ samtidigt (det vart lite bråttom där…) grillat bröd på vår nymurade utegrill för att vi skulle få bruschetta som tilltugg. Bäst att gardera sig om det inte skulle smaka 😉 Men det blev faktiskt förbluffande gott, vi åt båda med god aptit. Gustaf tyckte kålen var godast av alla grönsaker, och jag var böjd att hålla med. Solen sken, utsikten över Umeälven var – som alltid – rogivande där vi satt och skrev odlings- och mathistoria.

 

 

Gustaf Klarin (SR) på Janssons veranda

…med utsikt över Umeälven.

 

Tagliatelle med CRISPRigt grönsaksfräs

En tallrik Tagliatelle med CRISPRigt grönsaksfräs.

Det skall bli spännande att höra hur reportaget blir. Det kan vi höra måndag 5 september 2016 i Sveriges Radio – Odla med P1

Sverige radio: Umeåprofessor serverar sin egen CRISPR-sallad

Och eftersom detta var en historisk måltid måste jag förstås bjuda på receptet::

 

Tagliatelle med CRISPRigt grönsaksfräs

Ca 300 g CRISPR-genomediterad kål (blomställningar och unga blad) – kan ersättas med broccoli eller liknande
Ca 200 g mangold
20 sockerärtor
10 blad ”mystisk lök” – kan ersättas med 1/3 purjolök

Olivolja av god kvalitet
2 stora vitlöksklyftor, hackade
½ tsk chiliflakes

400 g färsk pasta (tagliatelle)

1 dl färskriven Västerbottensost (kan ersättas med Parmesanost)

½–1 dl hackade färska örter, framför allt mejram, även timjan, oregano, dragon och persilja, 2 korianderblad, 2 blad pepparmynta

Gör så här:

 • Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen
 • Häll oljan i en het stekpanna och fräs vitlöken och chiliflakes 1 minut
 • Lägg i de grovhackade grönsakerna och fräs på hög värme i ca 3–4 minuter, det skall bli crisp-igt 😉
 • Låt pastan rinna av, lägg i en skål och häll på grönsakerna, dra ett par drag med saltkvarnen, lägg över osten och de finhackade örterna och rör om lite lätt
 • Servera genast med bruschetta (grilla bröd, gnid med en hackad vitlöksklyfta och lägg sedan på en röra av olivolja, hackad basilika och hackade tomater)

Njut!

PS.

Vi åt inte upp alla kålplantorna. Här smakar barn och barnbarn på dem helgen efteråt. De var som många kålplantor lite beska råa, men ändå rätt goda!

Yngre generationer Jansson

Yngre generationer smakprovare.

6 Kommentarer
 1. Elena Martinez says:

  Hej!
  Spännande experiment. Jag undrar bara vilken del av växten har redigerats och i vilket syfte. Blev den näringsrikare, mer motståndskraftig (dock tydligen inte mot kålmal) eller vad? Kan inte hitta den informationen i din blogg. Har jag läst slarvigt?
  Hälsningar
  /Elena

  Svara
  • Stefan Jansson says:

   Du har inte läst slarvigt, det står inte där.

   Vi själva jobbar med CRISPR i backtrav och i asp men inte i kål, utan jag har fått kålfröna av en kollega i ett annat land. Där får de inte odla dessa utomhus, det är ju bara i Sverige som myndigheterna sagt detta. Men mina kollegor vill inte att jag – ännu i alla fall – talar om vem jag fått det från, eftersom de är oroliga för vad reaktionerna skulle bli på hemmaplan. Därför undviker jag att skriva exakt vilken gen det är, för då kan någon kanske lista ut vem jag fått dem ifrån.

   Men så mycket kan kan säga att man tagit fram denna i rent grundforsknings-syfte. Växten mår bara sämre av att den har redigerats. Genen påverkar inte motståndskraft eller näringsvärde, det finns helt enkelt inget syfte alls att göra en ”bättre växt”.

   Svara
 2. Johanna says:

  Du odlar väl inte skiten så den sprider sig utan skydd och stängsel? Du kallar m,’nnsikro som är emot något onaturligt fölr galna? Det är DU som är galen! Hur mycket pengar får du för att föra fram GMO?

  Svara
 3. Stefan Jansson says:

  Hej Johanna
  Du verkar upprörd över detta. Vår ansvariga myndighet (Jordbruksverket) menar att denna växt inte faller inom lagens definition för att vara genetisk modifierad som skall regleras utan att den – i likhet med de flesta växter du ätit i ditt liv – skall räknas som en mutant som INTE skall omfattas av regelverket. Därför gäller förstås samma regler som för vilken morot som helst, den får odlas var och hur man vill. Jag vet inte vad du tänker med skydd eller stängsel, skulle ett stängsel hindra frön från en växt? Men du behöver inte vara orolig för att den skall sprida sig vilt, det finns faktiskt såvitt jag vet ett enda exempel i världen på att en förädlad växt spridit sig i naturen och/eller blivit ett ogräs. Alla de sorter som vi genom årtusendena förädlat för att passa i våra odlingssystem blir sämre anpassade för naturliga förhållanden, detta gäller oberoende av vilken teknik som använts vid förädlingen. Däremot vet alla som odlat att motsatsen är ett stort problem, d v s att (oförädlat) ogräset har en stark tendens att ta över om du inte håller efter det. Så denna kål sprider sig varken mer eller mindre än all annan kål.

  Sen undrar jag var du har fått det ifrån att jag ”kallar m,’nnsikro som är emot något onaturligt fölr galna?” Det tycker jag inte och har väldigt svårt att tro att jag någon gång sagt eller skrivit det.

  Hur mycket pengar jag får för att föra fram GMO? Det beror på vad du menar. Jag är professor/forskare på ett statligt universitet, och som alla andra sådana betalas min lön av staten, en poäng med det är ju att vi skall oberoende av kommersiella intressen, och kunna utföra forskning i allmänhetens tjänst och ge råd till allmänhet och makthavare i frågor som rör vårt ämnesområde. Det som jag brukar föra fram är att så gott som samtliga erkända oberoende forskningsorganisationer i världen har uttalat sig och sagt att det inte finns några speciella risker med det som kallas GMO, utan tvärtom att jordbruket skulle bli både hälsosammare och miljövänligare om dessa inte blockerades från användning. Om du tror att alla vi tiotusentals oberoende växtforskare i världen skulle få pengar från något företag för att uttala vår åsikt i frågan kan jag inte göra något åt det, men jag kan försäkra alla andra som inte är så konspiratoriskt lagda att så inte är fallet.

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] till Umeå Universitets forskarblogg där Stefan delar med sig av recept och […]

 2. […] Läs Stefan Jansson inlägg på Forskarbloggen […]

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *