Nog finns det skäl att gilla värme

Det sägs att man ska frysa in sommaren svettas in vintern. Vem kan motstå frestelsen att ta fram vårjackan när det första takdroppet nalkas? Sedan kommer kylan tillbaka och då fryser man. Känns det igen? Nu ska jag berätta något som hände en kylig vårdag.

-Det här är faktiskt en fantastisk sommarstad, sa min kollega när vi steg ur flygtaxin. Även om sommaren bara var några veckor bort så var det svårt att föreställa sig sol och värme. Vi småsprang, huttrande i snålblåsten, för att snabbt komma inomhus.

Vi hade självsvåldigt, någon vecka tidigare, tagit initiativet till resan för att få träffa de tjänstemän som arbetade med den svenska bebyggelsens nya energimål. Välvilligt hade vi erbjudits audiens för att visa alternativa sätt att reglera bebyggelsens energiprestanda. I bagaget hade vi erfarenheter av en nyligen slutförd studie, som baserades på 120 svenska flerfamiljshus.

Hur gick det med presentationen? Jodå, både si och så. Vi diskuterade energikrav. Ponera två hus med lika stor värmeenergianvändning. Likheten skulle kunna förklaras av att husen har samma energiprestanda (lika välisolerade). Eller också kanske likheten beror på att de som bor i det mer välisolerade huset vädrar mer eller har högre inomhustemperatur. Energianvändning och energiprestanda är inte samma sak.

Vår presentation handlade också om energijämförelser för hus? Ska kraven relateras till designen, som exempelvis golvarean eller kanske väggarean? Får vi kanske mer kupolformade hus om det ställs krav på energieffektiv design? Eller, tänk om energianvändningen får vara proportionell mot antalet personer som bor i huset? Hur skulle det förändra byggandet och boendet?

När vi var framme vid frågestunden så förstod vi att åhörarna just då hade fullt upp med att tänka ut hur Sverige skulle anpassa sina energikrav till EUs direktiv. En del av den problematiken är att Sverige med ett kallt klimat och en stor andel förnybar energi ska anpassa regelverket till länder i Mellan-och Sydeuropa med varmt klimat och en stor andel fossila bränslen?

En sak jag lärde mig den kalla vårdagen är att det naturligtvis är viktigt att ha argument, men tidpunkten har också betydelse. Det är klart att det blir mycket lättare att nå åhörare när årstiden bildligt talat tillåter att fönsterna står på vid gavel. Nog finns det skäl att gilla värme.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *