Vem gillar att frysa?

Att bibehålla kroppstemperaturen är så pass viktigt för oss människor att temperaturregleringssystemet räknas som ett överordnat system. Ett exempel är en löpare som sprungit långt i varmt klimat och börjar bli överhettad. Även om löparen är yr och har vätskebrist svettas kroppen för att försöka kyla ner huden och sänka kroppstemperaturen. Temperaturen kan bli så viktig att löparen svimmar av lågt blodtryck. Vid kylaexponering har kroppen inga problem att offra den sista energin på att huttra, även om det är ont om energireserver som hos en äldre person som ätit och druckit dåligt under en längre tid.

Vi är så receptiva på temperaturförändringar att vi reagerar vi inom några sekunder. Om vi en vinterkväll, sitter och kollar på Gladiatorerna eller äter middag med vänner och det ringer på dörren. Om personen låter dörren stå öppen blir vi direkt observanta på att miljön förändras. Om fönstret i en föreläsningssal står öppet över natten och temperaturen sjunkit till 17˚C tycker många av oss att det är kallt i rummet och vill direkt stänga fönstret. I subarktiska miljöer som i Umeå exponeras vi under vintermånaderna konstant för kyla utomhus. Det är en del av vardagen och för friska, starka personer är det inte ett problem, eftersom kroppen reglerar temperaturen automatiskt eller gör oss uppmärksamma på att vi måste söka skydd och värme.

Det finns mycket forskning om hypotermi och jag har konsumerat en hel del artiklar inom området. Det råder inget tvivel på hur vi reagerar när kroppstemperaturen sjunker eller stiger. Vi vet exempelvis att det är obehagligt att bli kall, att vi blir kissnödiga och vill söka upp en toalett och att vi kan börja huttra. Om vi vistas utomhus och blir iskall om fötterna spelar det till slut ingen roll hur trevlig aktiviteten är, vi vill gå in och värma oss. Förutom att köldstress är obehaglig och bidrar till att vi blir spända och irriterade, kan den leda till betydligt allvarligare konsekvenser. Risken för infektioner ökar då de vita blodkropparna ”gömmer sig”, men det farligaste av allt är att blodets förmåga att levra sig försämras. Det finns studier som beskriver att blödningsbenägenheten ökar redan vid en sänkning av kroppstemperaturen till 36˚C. Vid ytterligare några graders sänkning finns bara 50 procent av förmågan att stilla blödningen kvar. Slarvigt uttryckt kan man säga att man tillfälligt blir blödarsjuk. Det är förmodligen helt ofarligt för en frisk och oskadad person, men är man utsatt för ett trauma och har ådragit sig inre blödningar är det livsfarligt.

Just i dessa dagar vet man inte om man ska skratta eller gråta över vädret, men faktum är att personer drabbas av hypotermi även när solen lyser. I ambulanssjukvården hittar vi ibland personer som har legat stilla på kalla golv i flera timmar utan att kunna röra sig och inte heller kunnat skaffa sig energi i form av mat och dryck. Det kan ske alla tider under året eftersom värmeenergi strömmar från en varm kropp till en kall, men aldrig tvärtom. Det innebär i praktiken att personen med höftfraktur som legat på ett golv som är kallare än kroppen kan dräneras på värme oavsett utetemperatur och årstid.

Studier visar att stora och långa operationer leder till sänkningar av patientens kroppstemperatur och många trycker på vikten av att tillföra aktiv värme till patienten, både innan och under operation. Trots det fortsätter patienter i vården att frysa. De blir kalla i ambulansen, på akutmottagningen och vid operation. Vissa implementeringar är svåra att genomföra men det jag beskriver är ett för oss fundamentalt behov som inte blir optimalt tillgodosett. Här finns mycket kvar att göra och jag laddar för att nästa vecka föreläsa på en konferens om postoperativa infektioner som riksföreningen för operationssjukvård håller i Stockholm. Om du eller din anhörig måste genomgå en operation, hoppas jag att ni blir behandlade med aktiv värme och får bibehålla kroppstemperaturen. Forskningen visar att ni då mår bättre, får en kortare vårdtid och behöver mindre antibiotika än om ni blir kalla.

Slutligen antar jag att det är fler än jag som längtar efter varmare väder och börjar tröttna på att det är snö i luften, så därför avslutar jag meddelandet om köldstress, loggar ut och hoppas att ni snart får svalka er med en mjukglass i stället.

/Jonas