Forskning i team

Idag är jag lab buddy. Det betyder att jag ska vara i labbet och vara back-up och säkerhet till en person som jobbar med något experimentellt. Ingen får jobba på lab utan lab buddy, och det är något som man håller stenhårt på och som måste kollas upp varje dag, beroende på vilka som har möjlighet att vara på lab den dagen. För långa experiment som går över lunch och som inte kan avslutas förrän sent på dagen (eller kvällen) kan det bli knöligt förstås, men det är inte förhandlingsbart så det är bara att lösa det. Den som är lab buddy behöver inte göra så mycket mer än att vara på lab och vara tillgänglig om något mot förmodan skulle hända, och därför är det många som tar med sin laptop och sitter och jobbar, eller deltar i möten via skype eller telefon. Så gör jag också för det mesta, men ibland sitter jag bara och observerar och låter tankarna flyga fritt. Det är en hel del som är annorlunda här jämfört med de lab där jag varit tidigare.

Förutom att NASAs forskning till stor del är behovsdriven och väldigt tillämpad så är den även väldigt mycket av en gruppinsats. Forskare och tekniker här jobbar mycket tillsammans, inte nödvändigtvis för att de ingår i samma projekt utan för att de är i labbet ganska stor del av sin arbetstid. Förmodligen har de en hel del att göra men de är i regel inte mer stressade än att de går runt och pratar med varandra om det ena och det andra projektet, och har tid att sätta sig och prata en stund. Och när det är något som ska lösas så är det plötsligt massor av människor som surrar runt och har förslag på hur man kan göra och vad som är bästa lösningen. Det blir problemlösning i grupp även i enmans-projekt, vilket är rätt spännande att se.

”Meh, så gör vi faktiskt här också”, kanske ni säger. Tja, till viss del gör vi ju det, det är ju inte så att vi går runt med skygglappar och vägrar hjälpa varandra när det behövs. Men jag törs påstå att det här är annorlunda. Det finns tid och det finns en struktur för det. Det finns till och med en möblering på lab som uppmuntar till att bara komma in och sitta där, oavsett om man labbar eller inte, och om man är lab buddy eller inte. Ett stort bord mitt i rummet gör att det ibland kommer in folk och bara sitter där ett tag, pratar om gamla och nya och planerade projekt eller ber om att få se datat från förra veckans tester.

Så vill jag också ha det. Jag vill ha mera tid i labmiljön för alla i forskargruppen, inklusive jag själv. Inte för att man absolut måste för att man labbar med nåt just då, utan för att det funkar att vara där i vilket fall, och för att det är en kreativ miljö att vara i. Jag får ta och möblera om i labbet när jag kommer tillbaka.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *